Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Διατροφή και Εμμηνόπαυση

25/01/2023
109 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η διακοπή του κύκλου της περιόδου 12 μήνες μετά από την τελευταία περίοδο. Η φάση μετάβασης ορίζεται 5-10 χρόνια πριν από την τελευταία περίοδο, ενώ ως προεμμηνόπαυση ορίζεται το χρονικό διάστημα του 1 χρόνου πριν από την τελευταία περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διάφορες αλλαγές στη διάθεση και στο σώμα της γυναίκας.

Από τις πρώτες αλλαγές που βιώνει το σώμα, είναι η πρόσληψη βάρους και η αλλαγή στη σωματοδομή και αυτές ξεκινάν να συμβαίνουν στη μεταβατική φάσηκαι σταθεροποιούνται μετά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση στο συνολικό ποσοστό του λίπους και η απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτές οι αλλαγές στη σωματοδομή μπορούν να επηρεάσουν την Υγεία αρνητικά.

Η διατροφή και η άσκηση κατέχουν τη πρώτη θέση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν.

Μείωσε την πρόσληψη λιπαρών. Η συνολική θερμιδική πρόσληψη από λιπαρά δε πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Για τη μείωση πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών θα σε βοηθήσουν οι ετικέτες τροφίμων για τα έτοιμα προϊόντα. Όσον αφορά το μαγείρεμα, απέφυγε το τηγάνισμα και το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αύξησε την πρόσληψη διαιτητικών ινών. Όπως έχουμε αναφέρει, η διαιτητικές ίνες πέρα από τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό, προσδίδουν και το αίσθημα του κορεσμού άρα σε βοηθάνε στο να μην πάρεις βάρος.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Πέραν από τον υποστηρικτικό ρόλο που έχουν οι μύες στο σώμα μας, ο μυϊκός ιστός είναι πιο μεταβολικά ενεργός από ότι ο λιπώδης ιστός. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που ζυγίζουν το ίδιο βάρος οι ενεργειακές ανάγκες είναι υψηλότερες στο άτομο που έχει υψηλότερη μυϊκή μάζα.

Δώσε έμφαση στην επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Η οστική μάζα φθίνει με την ηλικία και στα δύο φύλα. Γρηγορότερα όμως στις γυναίκες λόγω της εμμηνόπαυσης. Για αυτό το λόγο το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έχουν οστεοπόρωση είναι γυναίκες.

Ένταξε την άσκηση στην καθημερινότητα σου. Πέραν από τη συμβολή της στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, στη διατήρηση της μυϊκής σου μάζας, η άσκηση είτε με αντιστάσεις είτε η αερόβια άσκηση, συμβάλει και στη διατήρηση της οστικής μάζας.

Η διατροφή και η άσκηση είναι μια διακριτή δυαδική σχέση που συμβάλει στο ευ ζην. Μη την παραμελείς.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ