Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Ελαιόλαδο: Ο υγρός χρυσός της Μεσογειακής διατροφής

30/11/2022
170 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της γης και στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να παράγεται σε αφθονία και να αποτελεί το βασικό συστατικό μαγειρέματος.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες .


Οι ουσίες αυτές που περιέχει δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, ενώ βοηθούν και στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης αντίστοιχα. 

Με αυτό τον τρόπο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.


Μία μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή, βελτίωσε δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση και δείκτες που αφορούν το λιπιδαιμικό προφίλ, όπως LDL, HDL και τριγλυκερίδια σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς και με άτομα που είχαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Η βελτίωση αυτών των δεικτών υποδηλώνει τη προστατευτική δράση που έχει το ελαιόλαδο στην Υγεία της καρδιάς


Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,  συμβάλλει στη διατήρηση και στον περιορισμό βλαβών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης νερυοεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτζχάιμερ.

Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η λίστα με τις ευεργετικές ιδιότητές του, επεκτείνεται ακόμη περισσότερο ώστε να συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, μιας συχνής αιτίας των πόνων περιόδου. Η μελέτη έδειξε ότι ο πόνος των γυναικών που κατανάλωναν 25ml έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώθηκε κατά το ήμισυ συγκριτικά με το πόνου γυναικών που έπαιρναν αναλγητικό φάρμακο. Η επίδραση αυτή οφείλεται στις πολυφαινόλες του ελαιολάδου και συγκεκριμένα στην ελαιοκανθάλη.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ