Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

20/02/2020
748 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ως παχυσαρκία, ορίζεται από τον ΠΟΥ, η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό σωματικό λίπος σε βαθμό που να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό, οδηγώντας στην ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης και την εμφάνιση αυξημένων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ (WHO Europe), που παρουσιάστηκε στο περσινό (2019) Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκίαπου πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβηπαρατηρείται ευρεία διαβάθμιση των ποσοστών σοβαρής παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και τον Άγιος Μαρίνος αναφέρθηκαν επίπεδα παχυσαρκίας άνω του 4% στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα υψηλότερα μεταξύ των 21 χωρών που συμμετείχαν στη συλλογή δεδομένων. Οι χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία κατέγραψαν ποσοστά κάτω του 2%.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία παρουσιάζουν επίσης συνολικά ποσοστά επικράτησης της προ-παχυσαρκίας, της παχυσαρκίας και της σοβαρής παχυσαρκίας που υπερβαίνει το 40%. 

Το αποκορύφωμα εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα μαθητών Δ- ΣΤ Δημοτικού, όπου φτάνει το 36,5%. Τα αγόρια κατέχουν αρνητική πρωτιά στα περιττά κιλά, παρουσιάζοντας μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας συγκριτικά με τα κορίτσια. Οι αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε σχέση με τις αστικές και τις ημιαστικές περιοχές.


Η έλλειψη υγιεινών διατροφικών επιλογών αποτελεί εξίσου σημαντικό πρόβλημα με την έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού άσκησης στα  ελληνικά σχολεία. Τέλος, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο/πρόγραμμα από καταρτισμένους φορείς σε θέματα υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση όχι μόνο κοινωνικών δομών αλλά και  των γονέων για την επίδραση της παχυσαρκίας στην υγεία αλλά και τρόπους αντιμετώπισής της.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ