Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Η παχυσαρκία και το περιβάλλον της…

23/02/2023
73 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ως παχυσαρκία ορίζεται το υπερβολικό βάρος (ΔΜΣ>30 kg/m2) και με αυξημένη περιφέρεια μέσης και γλουτών. Από την παχυσαρκία μπορεί να ξεκινήσουν πολλά προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, η αθηροσκλήρωση και σχετίζεται με αρκετούς τύπους καρκίνου.

Τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόμων αυξάνουν ανά τον χρόνο με 1 στους 3 ενήλικες να θεωρούνται υπέρβαροι και 2 στους 5 ενήλικες να είναι παχύσαρκοι.

Η κατανάλωση φαγητού σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες που αφορούν την καθημερινότητα μας. Η συνεχής προτίμηση σε συγκεκριμένες ομάδες τροφών που κατηγοριοποιούνται ως ανθυγιεινές και η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Όμως η προτίμηση αυτή, συνδέεται με τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας και το στρες που μας οδηγούν στο να επιλέγουμε φαγητά που είναι πιο εύκολα-γρήγορα προσβάσιμα όπως τα junk foods ή τα comfort foods, τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες. Η περιορισμένη οικονομική πρόσβαση τρόφιμα πιο χαμηλού θερμιδικού φορτίου και σε πιο υγιεινά προϊόντα, επίσης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας και παράλληλα ενός υγιούς βάρους.

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης ή η απώλεια βάρους συνδέονται με τον προσωπικό χρόνο. Όμως ο περιορισμένος προσωπικός χρόνος και η μειωμένη ικανότητα πρόσβασης σε χώρους που μπορεί να γυμναστεί κάποιος σίγουρα δε βοηθάει στην ένταξη της φυσικής δραστηριότητας σε τακτικά χρονικά διαστήματα και στην επίτευξη του αρνητικού θερμιδικού ισοζυγίου που θα οδηγήσει τελικά στην απώλεια βάρους.

Η ψυχική ανισορροπία που συμβάλει στην ρύθμιση του βάρους μέσω των ορμονών επίσης αποτελεί μια παράμετρο της παχυσαρκίας.

Μπορεί λοιπόν η παχυσαρκία να φαίνεται απλά νούμερο της ζυγαριάς, αλλά το περιβάλλον το οποίο αυτή αναπτύσσεται και διατηρείται δεν αποτελείται από έναν παράγοντα. Η τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών και της καθημερινότητάς μας, ώστε να επιτευχθεί η υγεία όπως ορίζεται απαιτεί χρόνο και διαθεσιμότητα.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ