Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Πως έζησα τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

16/01/2023
355 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ο Βασιλιάς δεν είναι πια εδώ , όχι τώρα αλλά δεκαετίες ολόκληρες. Ήταν όμως διακριτικά δίπλα στην Ελλάδα, σε δύσκολες αθλητικές στιγμές και σε λαμπρές όπως στην Αθήνα το 2004.
Χρυσός Ολυμπιονίκης ο ίδιος το 1960 στη Ρώμη , με το νικητήριο σκάφος "Νηρεύς" να κοσμεί μέχρι σήμερα το Ναυτικό Όμιλο Πειραιά.
Εξάλλου ο King Constantine διατηρούσε μέχρι το τέλος της ζωής του τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας και μέλος ( ο αρχαιότερος) φυσικά της ΔΟΕ ( Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής).
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τον έβλεπα καθημερινά (και πολλούς άλλους VIP) με την οικογένειά του στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά καθώς είχα την τεράστια τύχη και τιμή να εργαστώ για την Ολυμπιακή Επιτροπή στην ιστιοπλοΐα.  
Οι Έλληνες ιστιοπλόοι είχαν εξαιρετικές σχέσεις μαζί του διότι τους ακολουθούσε και τους στήριζε σε αγώνες σε όλο τον κόσμο όταν οι περισσότεροι δεν ήξεραν τι σημαίνεται 470 & mistral.
Μας είχε διευκρινιστεί από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων μέρες πριν την τελετή έναρξης,  ότι ο Κωνσταντίνος διατηρεί τον τίτλο του βασιλέα , οπότε η προσφώνηση θα πρέπει να είναι ανάλογη.
Κάτι που μας έβαζε όλους σε σκέψεις και προβληματισμούς κυρίως για το τι θα μας πουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι συνάδελφοι στην μεικτή ζώνη όταν θα περνούσε ο King Constantine και θα έπρεπε στην ερώτηση μας να τον αποκαλέσουμε Μεγαλειότατε.
Για λίγη ώρα κράτησε όλο αυτό διότι ο ίδιος συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και εθελοντές για να μας ευχαριστήσει για τις πολύωρες υπηρεσίες που επρόκειτο να προσφέρουμε κυρίως στην Ελλάδα και επιπροσθέτως να μας ζητήσει να τον φωνάζουμε κύριε Κώστα " για να μην έλθει κάνεις σε καμία δύσκολη θέση".  Αυτό. Χωρίς διευκρινίσεις, χωρίς εξηγήσεις.


Κάθε μέρα , ήταν εκεί στον Άγιο Κοσμά με όλη την οικογένεια , με γαλαζοαιματους από όλο τον κόσμο , τους κορυφαίους αθλητικούς παράγοντες, δίπλα στους αθλητές κυριολεκτικά καθώς ακολουθούσε με σκάφος τις διαδρομές.
Πάντα ευγενικός , προσιτός , χαμογελαστός σε αντίθεση με κάποιους άλλους υψηλόβαθμους που μας επισκέφτηκαν και ήταν απόμακροι και αγενείς.  
Έχω συναντήσει δημοσιογραφικά όλα αυτά τα χρόνια αρκετά σημαντικούς ανθρώπους από διάφορους τομείς, αρκετοί εκ των οποίων έχουν και διεθνή φήμη. Ο τέως μου άφησε θετική εντύπωση κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής μας συναναστροφής.
Σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση του τέως , αγέννητη ήμουν κρίθηκε από τον ελληνικό λαό και θα κριθεί από την ιστορία. Όμως ο άνθρωπος που γνώρισα και έζησα ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεν έδωσε δικαίωμα ούτε αφορμή για το οτιδήποτε και κέρδισε τον σεβασμό όλων μας τότε με την ευγένεια του , την καλοσύνη του και την συμπεριφορά του κυρίως προς τους εθελοντές.
Ο Κωνσταντίνος ήταν μια προσωπικότητα σίγουρα αμφιλεγόμενη. Δεν φοβήθηκε την δημοκρατία και σίγουρα δεν κινδύνεψε το δίκαιο πολίτευμα μας από την διακριτική του παρουσία τόσα χρόνια.  
Το να τιμά η χώρα και την αθλητική της ιστορία είναι το ελάχιστο δείγμα πολιτισμού ειδικά όταν έχει έρθει στην χώρα όλη η αριστοκρατία για το τελευταίο αντίο.


* Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

** Το παρόν κείμενο δεν εμπεριέχει καμία πολιτική χροιά, παρά μόνο εξιστορεί προσωπική εμπειρία.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Μακρόπουλος ΗλίαςΑνώνυμος
Μακρόπουλος ΗλίαςΑνώνυμος 16/01 - 15:51
Συνταξιούχος
Πολύ Καλή Τοποθέτηση

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ