Με τον όρο σάκχαρα, αναφερόμαστε στους υδατάνθρακες των τροφίμων και μπορούν να διακριθούν σε μονοσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες, ανάλογα με των αριθμό μορίων που αποτελούνται. Από τους κυριότερους μονσακχαρίτες είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη. Η ζάχαρη ή αλλιώς, σακχαρόζη αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Τα σάκχαρα περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα σάκχαρα που περιέχονται εκ φύσεως στα τρόφιμα, όπως στα φρούτα, στα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να απορροφούνται πιο αργά από τον οργανισμό, συγκριτικά με τα προστιθέμενα και αυτό σημαίνει ότι έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει, η κατανάλωση σακχάρων να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, σε δίαιτα των 2000 θερμίδων, για την αποφυγή πρόσληψης βάρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η ημερήσια κατανάλωση σακχάρων πρέπει να περιορίζεται στα 50 γρ, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 12 κ.γ την ημέρα, όπου 1 κ.γ περιέχει 4 γρ. σακχάρων.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα προϊόντος
- Αναψυκτικό 330ml, 35γρ.= 8.75 κ.γ
- Επιδόρπιο γιαουρτιού 200γρ, 29γρ=7 κ.γ
- 1 ποτήρι φυσικός χυμός 250ml, 22γρ.=5.5 κ.γ
H περιεκτικότητα των τροφίμων σε σάκχαρα, αναγράφεται στη συσκευασία τρόφιμου και οι διατροφικοί ισχυρισμοί αναφέρονται σε
─Χωρίς σάκχαρα
- Μικρότερη από 0.5γρ/100γρ ή 100ml
─ Χαμηλή περιεκτηκότητα σε σάκχαρα
- μικρότερη από 5γρ/100γρ για στερεές τροφές
- μικρότερη από 2.5 γρ/100ml για υγρά
─Χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
- Δεν περιέχονται πρόσθετα σάκχαρα ή άλλο τρόφιμο που χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές του ουσίες
- Εάν υπάρχουν φυσικά σάκχαρα προστιθέμενα, πρέπει να αναγράφεται