Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δημήτρης Καλλούδης: Τηλεοπτικός Σκουπιδοφάγος

22/09/2020
33 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

«Η τηλεόραση εκτός από φορέας εξουσίας, πρέπει να είναι και φορέας υψηλών πνευματικών αξιών»

Είμαστε έτοιμοι να καταβροχθίσουμε ότι μας προσφέρουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί γιατί έτσι τους μάθαμε.
Δεν μπορούμε ως τηλεοπτικό κοινό να ξεχωρίσουμε τι είναι καλό και τι είναι κακό. Κακόγουστο, ηλίθιο, αποκρουστικό.
«Θέλω να αδειάσω», είπε ένας παίχτης, «κι αν δεν μου κάτσει, υπάρχει και ο βιασμός.»
Αυτό ήταν ένα χυδαίο σχόλιο που ξεστόμισε ο παιχταράς στο «Big Brother». Αντιδράσεις του κοινού? μηδενικές. Αυτό είναι ένα τοξικό τοπίο που δημιουργεί ο αδυσώπητος αγώνας της τηλεθέασης.
Ποιός ανεβάζει την τηλεθέαση στα ύψη? εμείς οι τηλεθεατές.
Ποιόν συμφέρει η τηλεθέαση? τον σταθμό. Γιατί έτσι πέφτουν καταρρακτωδώς οι διαφημίσεις και μπαίνουν φράγκα στο ταμείο. Εμείς λοιπόν οι «αφελείς» ακολουθούμε χωρίς να νοιαζόμαστε για την ψυχική μας υγεία. Μας προσφέρουν έτοιμη τροφή, ίσως και μασημένη, για να μην κουραζόμαστε. Αποχαυνωμένοι στον καναπέ χωρίς να προβληματιζόμαστε τι είναι το προιόν που βλέπουμε, χωρίς να μας πολυνοιάζει αν διαβρώνει τις θελήσεις μας, και μας μαστουρώνει το εύκολο θέαμα. Ξέρω, είναι κουραστικό να διαβάζεις υπότιτλους. Είναι κουραστικό να εμβαθύνεις την σκέψη σου, να προβληματιστείς, να μάθεις, να επεκτείνεις τα ενδιαφέροντα σου.
Και επειδή το Big Brother μας έπεσε πολύ λίγο, ήρθε το άλλο, η ζηλευτή παραγωγή να μας εξευμενίσει και να μας μάθει να διαλέγουμε γκόμενες, ή να μας διαλέγουν εκείνες, ανάλογα πως συμπεριφερόμαστε πως τις διεκδικούμε. «The Bachelor» είναι το νέο μας προιόν, που θα το ζήλευε και η καλύτερη Βραζιλιάνικη Σαπουνόπερα. Καθήστε να απολαύσετε τις διαφημίσεις του ενός τετάρτου κάθε μισή ώρα τις οποίες διαφημίσεις τις πληρώνουμε όλοι εμείς διότι το κόστος της διαφήμισης μετακυλύεται στο προιόν που αγοράζουμε, κι ας μην μας το έχει πει κανείς.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε κοινωνίες με πολύ χαμηλούς δείχτες κριτικής καλλιέργειας. Που όμως, θέλω να πιστεύω πως, εμείς, ως Ελληνες δεν ανήκουμε σ’ αυτή την κατηγορία, γιατί δείνουμε λόγω στην συνείδηση μας. Γιατί είμαστε σκεπτόμενοι, και εξ’ αυτού του λόγου πρέπει να μείνουμε μακριά από τέτοιες ξεδιάντροπες παραγωγές που μας ντροπιάζουν.
Με τέτοιου είδους παραγωγές πως να εμπιστευτείς τις ειδήσεις του σταθμού? Αν και κάνει μεγάλη προσπάθεια, χωλαίνει και την επικαλύπτει η αστεία για να μην πω γελοία η επιλογή του Βig Brother. Πως λοιπόν να παρακολουθήσεις ένα σοβαρό δελτίο ειδήσεων όταν, αμέσως σου έρχονται στο μυαλό σκηνές που αγγίζουν το γελοίο έτσι που να πιστεύεις ότι και οι ειδήσεις είναι μη σοβαρές.
Ένας σταθμός για να θεωρείτε σοβαρός πρέπει να έχει ειδήσεις. Είναι αυτές που με την σοβαρότητα, την εγκυρότητα και την αμεροληψία τους καθιστούν τον σταθμό σοβαρό κα αξιοπρεπή. Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στην δημόσια τηλεόραση. Τις κομματικές παρεμβάσεις, τα λάθη τις παραλείψεις, είναι όμως η δημόσια τηλεόραση εκείνη, που νοιάζεται για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την παράδοση τις τέχνες και, είναι αυτή που δίνει ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να διακριθούν. Ένας τέτοιος σταθμός είναι η ΕΡΤ με τα πολλά λάθη, με τις κομματικές παρεμβάσεις που ανέκαθεν υπήρχαν κάτι, που δεν πρέπει να είναι άλλοθι, και που όμως, δεν προσβάλουν και δεν δημιουργούν τραύματα.
Εμείς αποφασίζουμε τι, ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Αγρελλη Ξανθίππη 22/09 - 20:54
Τηλεόραση
Πολύ σωστα τα λέτε κ Δημήτρη. Ο απόλυτος εξευτελισμός κσι η παρακμιακη τηλεοπτικη κοινωνία όταν παρακολουθεί 20 κότες συγνώμη γυναίκες να κυνηγούν ενα κόκορα η κλαρινογαμπρο να τις....αποπλανήσει. Όσο για τον μάγκα της πεντάρας χειρότερος εξευτελισμός όταν ομολογεί οτι όσες κότες συγνώμη γυναίκες δεν τον υπακούν τις βίαζει αλήθεια τι λένε οι γυναικείες οργανώσεις ποιος ο ρόλος του ΕΣΡ. Όσο για την ΕΡΤ κλασική διαχρονική αξία σοβαρότητας ή παρουσία της στα ΜΜΕ.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ