Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις νησιωτικές πολιτικές

31/05/2020
83 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

«Η νησιωτικότητα αξίζει ειδικής μεταχείρισης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιδιαίτερης σημασίας για τους κατοίκους των νησιών, είναι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για τη θέσπιση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συζητήθηκε χθες και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό κ. Γ. Πλακιωτάκη και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι θα θέσει στο τραπέζι προς επίλυση, σημαντικά θέματα που αφορούν τα νησιά μας.

Κατά την παρουσίαση μάλιστα του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας την ανάγκη για ειδική μεταχείριση στα νησιά.
«Είναι καλοδεχούμενη η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αφού η νησιωτικότητα αξίζει ειδικής μεταχείρισης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Στόχος του νομοσχεδίου, είπε κατά την παρουσίαση ο υπουργός κ. Γ. Πλακιωτάκης, είναι η εφαρμογή νέας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο Νησιωτικό χώρο για την Ελλάδα, που προϋποθέτει μηχανισμούς με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και καινοτομίες στο συντονισμό της αναγκαίας διακυβέρνησης. Με το νομοσχεδίου εισάγονται συγκεκριμένα εργαλεία:
- Χρηματοδότηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα- Πρόγραμμα «Νέαρχος».
- Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας
- Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας
- Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας
- Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας
- Πλατφόρμα Ενιαίας Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης στους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής. 

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου επισημαίνοντας τα εξής:
«Η Ελλάδα θα αποκτήσει επίσημη, αναγνωρισμένη και στοιχειοθετημένη Εθνική Νησιωτική Πολιτική, με σαφείς στρατηγικούς στόχους, μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης. Νέοι μηχανισμοί αποτελεσματικής διακυβέρνησης συνδέουν τη νησιωτική ανάπτυξη με τη θαλάσσια οικονομία, σύμφωνα και με το Ενωσιακό Δίκαιο.
Περισσότεροι από 320 φορείς των νησιών μας συμμετείχαν στις διευρυμένες συναντήσεις εργασίας και διαλόγου που διεξήχθησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και συνέβαλαν με τις ιδέες και τις απόψεις τους στη διαμόρφωση του πλαισίου της Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής».

Ειδικότερα:
Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις 
Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που παρουσίασαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις start up εταιρείες, αλλά και κάθε είδους άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων, ή άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στο χώρο εργασίας. Δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της παραοικονομίας και δημιουργείται μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.

Παρουσίαση νομοσχεδίου για τον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Βασικοί άξονες της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι:
• Ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας στον πυρήνα δραστηριοτήτων του Υπουργείου.
• Εκσυγχρονισμός του Οργανωτικού Σχήματος.
• Ενοποίηση Δομών για την αναβάθμισή τους και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.
• Αναδιάρθρωση Μηχανισμού Διοικητικής Υποστήριξης.
• Απλοποίηση Διαδικασιών- Αντιμετώπιση Γραφειοκρατίας.
• Ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.


Παρουσίαση νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις  και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
• Οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού Ι.Χ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.
• Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες  για απόκτηση /χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.
• Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις  για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα
• Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους Δήμους.
• Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον Δημόσιο Τομέα.

Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου, στόχος του οποίου είναι αφενός η προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό και αφετέρου η ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης μέσα από την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και τη θέσπιση διαδικασιών που διευκολύνουν την ψηφιακή διεπαφή του Δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση  του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε το νομοσχέδιο  για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σύμφωνα με αυτό, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αναδιοργανώνεται η δομή του και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συμβολής του τομέα Πολιτισμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Ο ΟΔΑΠ καλείται να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό, να στηρίξει την στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού και να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος.

  rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ