Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πιερρακάκης: Καταργείται το ΑΦΜ και έρχεται ο νέος προσωπικός αριθμός – Τι αλλάζει στις ταυτότητες

03/06/2020
102 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Για τον νέο ενιαίο αριθμό που θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας και τον ΑΦΜ, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον νέο ενιαίο αριθμό που θα χρησιμοποιούμε ως πολίτες και που θα αποκαλείται προσωπικός αριθμός. Όπως εξήγησε, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτός  θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και εντέλει θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας. 


 

«Τα ψηφία του ΑΦΜ μας, όχι η φύση του, γιατί η φύση του ΑΦΜ μας είναι μόνο φορολογική. Εμείς θα πρέπει να έχουμε έναν αριθμό που θα είναι τα πάντα, θα είναι και φορολογικής φύσεως και για θέματα που θα έχουν σχέση με το κράτος πρόνοιας», δήλωσε αρχικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό χρειάζεται ένας αριθμός και κατέληξαν ότι ο ΑΦΜ είναι ο πιο πλήρης για να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Αν έχουμε δύο αριθμούς που δεν αλλάζουν ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Ο ΑΦΜ τεχνικά είναι πιο πλήρης και είναι θέμα πιο πολύ των τεχνικών παρά κάτι άλλο»,προσέθεσε ο κύριος Πιερρακάκης.

Αναφορικά με το πώς θα συμβεί αυτό είπε:

«Αυτό θα ξεκινήσει με την ψήφιση του νόμου και θα έχει μία σειρά από βήματα. Πρώτον να πάρει όλος ο πληθυσμός αυτό τον αριθμό, όσοι δεν τον έχουν και αφορά κυρίως ανήλικους. Θα πρέπει να τον παίρνουμε στη γέννηση, όπως παίρνουμε τον ΑΜΚΑ. Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ και το καλοκαίρι θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα. Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Αριθμός. Για ένα μεταβατικό διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και τον Π.Α αλλά και τον ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός».

Όπως ανέφερε ο κύριος Πιερακάκης αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις αριθμοί, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός ταυτότητας και το ΑΦΜ.

Έτσι πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος αυτό ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα όπως διευκρίνισε ο ίδιος. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα ο υπουργός ανέφερε πως θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία. Ο στόχος όπως τόνισε είναι με αυτήν την ταυτότηταν να μπορείς να έχεις υπηρεσίες από το σπίτι.

Παράλληλα, μίλησε και για μια δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τα οπτικοακουστικά. Όπως ο ίδιος τόνισε, υπάρχει ένα κίνητρο που αφορά τις παραγωγές στην χώρα μας το οποίο θα βελτιωθεί από το 35% στο 40% και αφορά την χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει απλοποίηση της γραφειοκρατίας και σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού θα γίνει προσπάθεια απλοποίησης της γραφειοκρατίας των ίδιων των παραγωγών.  Ο ίδιος διευκρίνισε πως αυτό θα αφορά και ελληνικές παραγωγές.

Σχετικά με το 5G και την ανησυχία που υπάρχει για την επίπτωση του στην υγεία, ο υπουργός ανέφερε πως «πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και να πείθουμε τον κόσμο με βάση την πραγματικότητα, το τι ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία», ενώ επεσήμανε πως κάθε χρόνο η επιτροπή ατομικής ενέργειας κάνει έλεγχο σε 2600 κεραίες και το περσινό αποτέλεσμα έδειξε πως μόλις τέσσερις ήταν πάνω από το όριο και πως οι κεραίες στην Ελλάδα εκπέμπουν λιγότερο σε ακτινοβολία απ' ότι σε άλλες χώρες γιατί έχουμε θέσει χαμηλότερα όρια. Γι' αυτό τον λόγο τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος ανησυχίας.

Επίσης σημείωσε ότι «δεν γίνεται να απαιτούμε να είμαστε χώρα που να έχουμε παντού σήμα και πουθενά κεραίες. «ρέπει να έχουμε ένα μέτρο και μια λογική για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας». 

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η δημοπρασία συνεχίζεται κανονικά. Θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ανακοίνωσε πως στο επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές κάποιες καινοτομίες σε σχέση με αυτό. 

Αναφορικά με το αν θα γίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά ο  κύριος Πιερρακάκης  είπε πως «θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται και αυτό θα είναι ένα πρόωρο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας»

Παράλληλα, ανέφερε πως οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τις υπηρεσίες του gov.gr. όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση.

«Πρόθεση μας είναι να εντάξουμε και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων» ενώ μίλησε και για την ψηφιακή εκπαίδευση όπου οι πολίτες μπορούν μέσω μαθημάτων να διδαχτούν συγκεκριμένες δεξιότητες για τις ψηφιακές υπηρεσίες. 


reader.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ