Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ

17/05/2020
1542 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Παράπονα μας έκαναν συμπολίτες μας για την παρουσία αρκετών στη θάλασσα του Μαρμαρίου. Πιο συγκεκριμένα, μας ανέφεραν ότι χθες, Σάββατο την ώρα που έκαναν θάλασσα , αρκετοί δέχτηκαν τσιμπήματα από τσούχτρες.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

-Βγείτε αμέσως από το νερό

-Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.

-Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό γιατί θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμαπερισσότερο δηλητήριο.

-Οι τσούχτρες στα τροπικά νερά έχουν πολύ πιο τοξικό τσίμπημα. (Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η χρήση ξυδιού να επιδεινώσει τον πόνο).

-Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

-Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

-Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.

-Έχετε πάντα στην τσάντα σας την φυτική κρέμα "Gel με Άρνικα" της Menthogel. Η Άρνικα είναι γνωστή για την αντί-οιδηματική της δράση και καταπραΰνει τον πόνο. Είναι ιδανική για τα τσιμπήματα από τσούχτρες και κατάλληλη για τα παιδιά. Το Τζέλ με Άρνικα προσφέρει αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης. 

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕΤΕ ΤΗΝ ΑΡΝΙΚΑ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ.

-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το τσίμπημα μιας τσούχτρας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως τοξικό/δηλητηριώδες και να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, ειδικά εφόσον είστε αλλεργικοί και δεν το γνωρίζετε. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ταχυκαρδία. Πείτε αμέσως στους γιατρούς ότι σας τσίμπησε τσούχτρα και περιγράψτε τους την μορφή της εφόσον προλάβατε να την δείτε.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Τσούχτρα 18/05 - 15:49
...
Καταγγελία έγινε εχθές από τσούχτρα στο γραφείο πολιτικής προστασίας πανίδας κ χλωρίδας της θάλασσας... Ότι άνθρωποι παρενοχλούν τρομάζουν κ μολύνουν το σπίτι τους.. την θάλασσα .. από την στιγμή που μοιραζόμαστε το ίδιο περιβάλλον θα πρέπει να σεβόμαστε..
Ανώνυμος 17/05 - 10:46
Anonimus
Nai re bravo rixte kai kanena ximiko na pethanoun kai oi xelones pou tis trone zoa
Ανώνυμος 17/05 - 09:44
Καρδαμαινα
Και στην καρδαμαινα χθες που κάναμε εμείς.. Και είναι πολύ οδυνηρό

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ