Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων με τη Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής

23/05/2020
32 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απανταχού συμπατριώτες μας, προκειμένου να μεταβούν στα νησιά μας.

Από την πλευρά  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο Διευθυντής του Υπουργείου πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Ρίγγας.  Την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς εκπροσώπησαν  ο   πρόεδρος του Δ.Σ.  κ. Γιάννης Φραγκούλης, η αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Βουρεξάκη και ο επίτιμος πρόεδρος κ. Φίλιππος Καλλούδης.

Η συζήτηση άρχισε με τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται από όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά μας, λόγω της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, στο άμεσο μέλλον, θα δοθεί η άδεια για μετακινήσεις προς τα νησιά μας και είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη αγωνία και από τους συμπατριώτες μας, κατοίκους της Αττικής για το πότε και πώς θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Στον προβληματισμό  αυτό, η κ. Καλογήρου δήλωσε ότι θα υπάρξουν έγκαιρα αναλυτικότατες και σαφέστατες οδηγίες για την ασφαλή μετάβαση κάθε ταξιδιώτη στον τόπο προορισμού του, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία.

Ακολούθησε μια συζήτηση σχετικά με τα  θέματα που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανήσιους, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα ακόλουθα:

-  Δρομολόγια και ανταποκρίσεις ακτοπλοϊκής σύνδεσης νησιών μας
Για το θέμα, από πλευράς Ομοσπονδίας, αρχικά εκφράστηκε η θετική εντύπωση που προκάλεσε η πρόσκληση του Υπουργείου (αρ. πρωτ. 2253.2-8/25014/20 από 20/4/2020) προς τις Ναυτιλιακές εταιρείες για την αδειοδότηση γραμμών, με μια μόνο ένσταση, πολύ όμως σημαντική, ως προς την πρόβλεψη   της δυνατότητας καθορισμού εναλλακτικού λιμανιού αναχώρησης το Λαύριο σε τρεις (3) γραμμές προς νησιά της Δωδεκανήσου.

Η αρνητική αυτή αντίδραση οφείλεται σε μια σειρά σοβαρών αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση, με χαρακτηριστικότερη την ταλαιπωρία της μετάβασης των υποψήφιων επιβατών στο Λαύριο. Ευτυχώς, ελήφθη η διαβεβαίωση από τον κ. Ρίγγα, ότι αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή της αδειοδότησης γραμμής για νησιά της Δωδεκανήσου από το λιμάνι του Λαυρίου, αποκλείεται στην παρούσα φάση.

- Δρομολόγια και ανταποκρίσεις αεροπορικής σύνδεσης νησιών μας
Για το θέμα, από πλευράς Ομοσπονδίας, αναφέρθηκαν για πολλοστή φορά τα  διαχρονικά προβλήματα: το υψηλό – απαγορευτικό  κόστος εισιτηρίων ακόμη και στις επιδοτούμενες γραμμές και την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών στις ανταποκρίσεις κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο, κάθε φορά δηλαδή που αλλάζουν τα χειμερινά και τα θερινά δρομολόγια.

- Κόστος ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Το θέμα του υψηλού κόστους των εισιτηρίων συζητήθηκε αναλυτικότατα. Ο κ.  Κυριαζόπουλος εξήγησε τους λόγους υψηλής τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα πλοία καθώς επίσης και την αναμενόμενη ζημιά από τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας. η κ. Καλογήρου ενημέρωσε ότι αναμένεται σύντομα μια μείωση στον ΦΠΑ, γεγονός που θα μειώσει το συνολικό κόστος των εισιτηρίων.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας κατέστη σαφές για άλλη μια φορά ότι οι συμπατριώτες μας, αλλά και οι επιβάτες γενικότερα, ενδιαφέρονται για το πόσο τους κοστίζει το εισιτήριο και όχι για το πού οφείλεται το κόστος του. Ειδικότερα για τους συμπατριώτες μας κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, επανέφεραν το αίτημα επέκτασης της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ώστε να υπάρχει διπλό όφελος, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για την οικονομία του τόπου προορισμού τους.

Σχετικά με το αίτημά της αυτό, η κ. Καλογήρου διαβεβαίωσε την Ομοσπονδία ότι σύντομα θα δοθεί λύση, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα.   Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους συμμετέχοντες και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.           

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ