Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

Απάτες με "SMS Blaster": Πώς δύο Κινέζοι στην Αθήνα υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία από κινητά ανυποψίαστων

16/01/2026
26 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οι "Πυροδότες SMS" αγόρασαν προϊόντα αξίας 1.500 ευρώ από αλυσίδα καλλυντικών και επιχείρησαν να μεταβιβάσουν αυτοκίνητο, υποκλέπτοντας τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία από κινητά τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας με έναν αυτοσχέδιο πύργο τηλεπικοινωνιών! Με μια ασυνήθιστη μέθοδο ηλεκτρονικής εξαπάτησης πολιτών, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Σπάτων-Αρτέμιδας, που συνέλαβαν δύο άνδρες από την Κίνα ηλικίας 31 και 29 ετών έπειτα από καταγγελία υπαλλήλων εμπορικού κέντρου για ύποπτες συναλλαγές.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν επιδοθεί σε μια εξειδικευμένη μορφή κακόβουλης δραστηριότητας που έχει κάνει την εμφάνιση της σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, με την ονομασία "SMSΒlaster Attacks" (επιθέσεις πυροδότησης sms). Εκμεταλλευόμενοι απαρχαιωμένα πρωτόκολλα δικτύων που εξακολουθούν να υποστηρίζονται από μεγάλο αριθμό συσκευών, οι επίδοξοι απατεώνες "παραπλανούν" τα κινητά των θυμάτων και με αποστολή SMS αποκτούν στη συνέχεια πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα τους. Η απάτη πραγματοποιείται με φορητές συσκευές που "μιμούνται" τους πύργους τηλεπικοινωνιών, "χτυπώντας" κινητά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

ΙΧ - κέντρο επιχειρήσεων

Ένα αυτοκίνητο AUDI A4, είχε μετατραπεί σε "κέντρο επιχειρήσεων" των δύο συλληφθέντων από την Κίνα. Ο χώρος αποσκευών του οχήματος ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος και είχε εγκατεστημένο τον ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ στον "ουρανό" του ΙΧ ήταν τοποθετημένη κεραία – πομπός. Ο εξοπλισμός ήταν συνδεδεμένος με φορητό "ρούτερ", για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σε μια από τις διαπιστωμένες απάτες οι δράστες αφού απέκτησαν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα ενός άνδρα με καταγωγή από τη Γεωργία, πραγματοποίησαν αγορές προϊόντων από κατάστημα στο Μαρούσι, συνολικής χρηματικής αξίας 700 ευρώ, ενώ σε μια δεύτερη περίπτωση ένα μήνα αργότερα, υπέκλεψαν τα δεδομένα άλλου θύματος και προχώρησαν σε αγορές αξίας 857,86 ευρώ από το εμπορικό κέντρο "SMART PARK" στα Σπάτα. Όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και εκτιμάται ότι το πραγματικό εύρος της εγκληματικής τους δράσης είναι πολλαπλάσιο.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για "Παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα" και "Απάτη".

400.000 μηνύματα

Σε μια μόνο αντίστοιχη επίθεση που είχε καταγραφεί στο Παρίσι, ένας άνδρας κατάφερε να στείλει 400.000 κακόβουλα sms πριν συλληφθεί από τις αρχές. Οι απατεώνες έχουν την δυνατότητα πολλαπλών χτυπημάτων με τα οποία "ξεγελούν" τα κινητά να συνδεθούν με το "μαϊμού" δίκτυο. Τα μηνύματα συνήθως μιμούνται κάποια τράπεζα ή κάνουν λόγο για χαμένη παράδοση κάποιου δέματος.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024. Είναι ενδεικτικά δύο περιστατικά στο Λονδίνο όπου ένας άνδρας έστειλε πλήθος από κακόβουλα μηνύματα την ώρα που βρισκόταν σε σταθμό του μετρό έχοντας κρυμμένη τη συσκευή σε μια βαλίτσα, ενώ άλλος δράστης "χτύπησε" κάνοντας βόλτες με ένα αυτοκίνητο που είχε προσαρμοσμένο εξοπλισμό.

"Μία μόνο συσκευή μπορεί να στοχεύσει εκατοντάδες ή χιλιάδες τηλέφωνα σε μια καθορισμένη περιοχή, όπως ένα κέντρο πόλης, έναν συγκοινωνιακό κόμβο ή μια επιχειρηματική ζώνη. Όταν ένα τηλέφωνο συνδέεται στο δίκτυο που πιστεύει ότι έχει το ισχυρότερο διαθέσιμο σήμα, μπορεί άθελά του να συνδεθεί στη συσκευή του εισβολέα. Ο εγκληματίας μπορεί να στέλνει κακόβουλα SMS απευθείας σε κοντινά τηλέφωνα, παρακάμπτοντας το οποίο τοίχος χρησιμοποιείται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας", αναφέρουν χαρακτηριστικά διαδικτυακοί σύμβουλοι ασφαλείας.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ