Φόβοι εκφράζονται στο υπουργείο Παιδείας ότι η αναστάτωση που υπάρχει και διεθνώς με τους μαθητές και τις διαδηλώσεις (και όχι μόνο στο Παρίσι) , μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Εξ ου και λαμβάνονται μέτρα.
Μέχρι στιγμής υπό κατάληψη είναι 317 σχολεία σε σύνολο 3.566 μονάδων, όμως πριν από λίγο καιρό ήταν μόνο 17 και στην Αθήνα είναι υπο κατάληψη 111 σχολεία, δηλαδή το 35%.
Πώς απαντά το υπουργείο; Καλεί τους διεθυντές όχι μόνο να ενημερώνουν τα κεντρικά, αλλά να ειδοποιούν αμέσως και τον Εισαγγελέα και την Αστυνομία για τυχόν κατάληψη. Επισημαίνοντάς τους ότι η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας είναι παράνομη και μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα. Παράλληλα με εγκύκλιο υπενθυμίζει στους διευθυντές ότι το σχολείο πρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί και να γίνεται τηλεκπαίδευση.
Δηλώσεις της Σοφίας Ζαχαράκη για τις καταλήψεις
Με αφορμή τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως ούτε οι καταλήψεις και τα κλειστά σχολεία αποτελούν λύση ούτε οι καταστροφές μπορούν να γίνουν ανεκτές.
"Δεν πιστεύω στα κλειστά σχολεία και δεν θεωρώ ότι η λύση είναι η κατάληψη. Είναι, όμως, ένα ισχυρό μήνυμα το να μπορέσουν να καταγραφούν όλα αυτά τα οποία θέλετε", ανέφερε χαρακτηριστικά υπουργός Παιδείας.
Την ίδια στιγμή η Σοφία Ζαχαράκη μίλησε και για τα δικαιώματα των μαθητών. "Όσο δημοκρατικό δικαίωμα είναι να κατέβουν τα παιδιά, άλλο τόσο δημοκρατικό δικαίωμα είναι κάποια σχολεία να είναι ανοιχτά", ήταν τα λόγια της.
thetoc.gr