Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

Βάσεις 2025: Γυρίζουν την πλάτη σε σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο

26/07/2025
31 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μεγάλη ήταν η πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε πολλές από τις καθηγητικές σχολές, όπου σημαντικό μέρος των αποφοίτων έχει ως εργασιακή προοπτική την εκπαίδευση. Επίσης, σε αρκετά τμήματα Φιλολογίας ή Φυσικής και Μαθηματικών υπήρξαν πολλές κενές θέσεις εισακτέων, αποτέλεσμα και της λειτουργίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλά και της χαμηλής προτίμησης των υποψηφίων.

Μεγάλος ηττημένος των φετινών Πανελλαδικών και οι στρατιωτικές σχολές, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια η νεολαία τούς γύρισε την πλάτη.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ η βάση διαμορφώθηκε στο χαμηλό επίπεδο των 11.304 μορίων, με μεγάλη «βουτιά» σε σχέση με πέρυσι, που ήταν στα 12.660 μόρια (πτώση 1.356 μόρια), ενώ και στο ΑΠΘ η βάση πήγε στα 11.127 μόρια από 11.495 πέρυσι (πτώση 368 μόρια). Μεγάλη πτώση είχε και το τμήμα Φιλολογίας στα Ιωάννινα, που από 10.346 πήγε στα 9.451 μόρια, με πτώση 895. Επίσης, σε σχετικά τμήματα έμειναν πολλές κενές θέσεις, όπως για παράδειγμα στα τμήματα Φιλοσοφίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, που έμειναν κενές 108 και 118 θέσεις αντιστοίχως, το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων.


Βάσεις 2025: Ανατροπές και ένα «ανεξήγητο» φαινόμενο
«Οι ανθρωπιστικές σπουδές και ειδικά τα γλωσσικά μαθήματα διδάσκονται πλέον τόσο φορμαλιστικά, τόσο στενά και στεγνά, με βάση την αποστήθιση και την τυπολατρία, που έχουν γίνει αποκρουστικά και δεν εμπνέουν. Η γλώσσα είναι στενά δεμένη με τη σκέψη κι όμως στο σχολείο έχει μπει σε κουτάκια. Η Τράπεζα Θεμάτων προετοιμάζει από νωρίς για τις Πανελλαδικές, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες εξετάσεις και στην τυποποίηση. Κι αυτό το νιώθουν τα παιδιά, οδηγώντας στην απαξίωση και στην υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών», σχολιάζει στην «Κ» την καταβαράθρωση των φιλολογικών τμημάτων η Καλλιόπη Σβάρνα, εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο και μέλος Δ.Σ. της Eνωσης Φιλολόγων Ηρακλείου Κρήτης.

«Επιπλέον, και η προβληματική επαγγελματική προοπτική αποθαρρύνει. Το σχολείο συνδέεται όλο και περισσότερο με την αγορά και οι φιλολογικές σπουδές δεν έχουν ανταλλακτική αξία. Η αιτία της απομάκρυνσης των παιδιών από τις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι πολυπαραγοντική», συμπληρώνει η κ. Σβάρνα.


Πανελλήνιες 2025 – Βάσεις εισαγωγής: Αναμενόμενες αυξομειώσεις και εκπλήξεις
Αλλά δεν είναι μόνο τα τμήματα Φιλολογίας ή άλλα τμήματα των Φιλοσοφικών σχολών. Εντυπωσιακά μεγάλος είναι ο αριθμός των κενών θέσεων σε τμήματα θετικών επιστημών, ως συνδυαστικό αποτέλεσμα της ΕΒΕ και της γενικότερης «ζήτησης» προς τις σχολές αυτές. Είναι συγκλονιστικό: Το 61% των θέσεων στα τμήματα Φυσικής πανελλαδικά έμεινε κενό, όπως και το 52% των θέσεων στα τμήματα Μαθηματικών! Και μάλιστα, αυτό δεν είναι αποτέλεσμα πολλών κενών στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπου δεν πάνε πολλές νέες και νέοι για οικονομικούς λόγους, αλλά εκφράζει την κατάσταση στις σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ποσοστό κενών θέσεων στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ 55% και σε αυτό του ΑΠΘ 59%. Αντιστοίχως, στο Φυσικό ΕΚΠΑ 41% αδιάθετες θέσεις, 63% στη Θεσσαλονίκη και 78% στην Κρήτη! Κάτι δεν πάει καλά σε όλα αυτά…

«Οταν μπήκα στο πανεπιστήμιο η Φιλοσοφική Σχολή είχε υψηλότερη βάση από τη Νομική Αθηνών. Σήμερα έχει πέσει πολύ χαμηλά, ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση πολλών καθηγητικών σχολών. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδιοριστία, στην υποαπασχόληση, ετεροαπασχόληση και στην αναμονή εντός της επετηρίδας Γαβρόγλου με το προσοντολόγιο. Μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση γίνονται συχνά κοντά στην ηλικία των 60 ετών»(!), λέει στην «Κ» ο Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. «Αφού έχει προηγηθεί μια περιπλάνηση σε πολλά μέρη της Ελλάδας ως ωρομίσθιος ή αναπληρωτής, έρχεται ο διορισμός σε μεγάλη ηλικία, συνήθως όταν έχεις οικογένεια και πρέπει να φύγεις για δύο χρόνια. Ο μισθός του πρωτοδιόριστου είναι 780 ευρώ και τελικά φτάνει το πολύ μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά, με προϋπηρεσία και παιδιά. Ποιος να πιάσει σπίτι, ειδικά σε τουριστική περιοχή;», συμπληρώνει ο κ. Τσούχλος.

Βάσεις 2025: Ανοδος σε πολυτεχνικά και οικονομικά τμήματα, πτώση σε νομικές, σταθερές οι ιατρικές σχολές
«Η πτώση των βάσεων σε παιδαγωγικές σχολές σχετίζεται με τη χαμηλή επαγγελματική εξασφάλιση, καθώς στην εκπαίδευση επικρατούν χαμηλοί μισθοί, μειωμένη προσδοκία σταθερής εργασιακής σχέσης και αλλαγή συνθηκών προς το χειρότερο του καθημερινού εργασιακού περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση ως αξιακό πεδίο επιδραστικό σε αλλαγές στην κοινωνία έχει πτωτική τάση», σημειώνει από την πλευρά της η Βίκυ Βασιλάτου, μέλος Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Ο κ. Τσούχλος υπογράμμισε επίσης πως μεγάλο μέρος των κενών θέσεων οφείλεται στην εφαρμογή της ΕΒΕ, «που αποδυναμώνει ιδιαίτερα τα περιφερειακά τμήματα». Οπως έδειξαν τα φετινά αποτελέσματα, η ΕΒΕ πλήττει καίρια και τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα πιο απομακρυσμένα. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για παράδειγμα, έμειναν πάνω από 1.000 κενές θέσεις, περισσότερες από το 25% του συνόλου!

Μεγάλος ηττημένος των φετινών Πανελλαδικών οι στρατιωτικές σχολές, που για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια η νεολαία τούς γύρισε την πλάτη. Ενδεικτικά, σημειώνουμε πως η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Οπλα) έπεσε κατά 1.035 μόρια και το ποσοστό των κενών θέσεων είναι 53,5%, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (μάχιμοι) συμπλήρωσε μόλις το 49,4% των θέσεων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (μηχανικοί) είχε πάνω από 62% κενές θέσεις, ενώ η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Οπλα) έμεινε σχεδόν άδεια, με μόνο 19% των θέσεων να καλύπτονται! Τεράστια πτώση υπήρχε και στη σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής, με τη βάση να πέφτει 4.810 μόρια. Συνολικά οι βάσεις σε πολλές από τις σχολές για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: kathimerini.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ