Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Απαιτούνται 300 εκ. για δάνεια στις επιχειρήσεις των νησιών μας

28/06/2020
41 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Tα 40 εκατομμύρια που διατίθενται για δάνεια δεν επαρκούν, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου

Τουλάχιστον επταπλάσιο ποσό από αυτό που θα χορηγηθεί τελικά, χρειάζεται να διατεθεί μέσω δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη μετά κορωνοϊό εποχή, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, απαιτούνται τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ στην περιφέρειά μας για να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας η οποία μετά τα μνημόνια δέχεται τη χαριστική βολή από την καθίζηση της τουριστικής κίνησης.

Για το λόγο αυτό ήδη οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου και Κωστής Ζωγραφίδης αντίστοιχα, ζήτησαν αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού των δανείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για το νότιο Αιγαίο με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς  Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνουν, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Δωδεκανήσου, ο αμιγώς εποχικός χαρακτήρας των περισσότερων επιχειρήσεων και η άμεση εξάρτηση των νησιών από τον τουρισμό, θέτουν ουσιαστικό θέμα επιβίωσης και απαιτούν ειδικές δράσεις και παρεμβάσεις. Όπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή των δύο προέδρων, αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία και να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή που δοκιμάζεται ήδη σκληρά.

Πληρούν τις προϋποθέσεις
 αλλά δεν φτάνουν τα χρήματα!

 Μιλώντας για την πρωτοβουλία των δύο Επιμελητηρίων να ζητήσουν την αύξηση του ποσού για τα δάνεια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου στάθηκε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πελατών τραπεζών που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να λάβουν στήριξη αλλά δυστυχώς δεν θα την πάρουν ελλείψει πόρων και κεφαλαίων, ακριβώς επειδή το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου δε φτάνει για όλους!


«Το ζητούμενο για εμάς είναι να αυξηθούν αυτά τα κεφάλαια σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι επιχειρήσεις που είναι πράσινες, δηλαδή αυτές που έχουν κριθεί ως βιώσιμες. Δεν πρόκειται για επιχειρήσεις που δε χρωστάνε αλλά για επιχειρήσεις που το χρέος τους είναι βιώσιμο.
 Κανονικά θα πρέπει να επταπλασιαστεί το ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εμείς οφείλουμε να το επισημάνουμε, καθώς η δουλειά μας είναι να επισημαίνουμε ελλείψεις, στρεβλώσεις, αγκυλώσεις και να ζητάμε πράγματα που η χώρα μας πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι χρήματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Πάππου.

Λίγοι θα ωφεληθούν!
 Συμπερασματικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι λίγοι θα μπορέσουν να πάρουν τελικά το πολυπόθητο δάνειο που θα βοηθήσει την επιχείρησή τους, και μάλιστα η πραγματικότητα δείχνει ότι θα ωφεληθούν όποιοι έσπευσαν γρήγορα και ήταν καλά προετοιμασμένοι.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία, μιλάμε για ποσά τα οποία είναι της τάξης των 15.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ που ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι φυσικά για δάνεια μεγάλων οικονομικών αλυσίδων.
 Δυστυχώς ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν θα είναι μικρός, και όπως τόνισε ο κ. Πάππου, αν κάνουμε διαίρεση τα 40 εκατ. ευρώ με ποσό δανείου 30.000 ευρώ για παράδειγμα, μιλάμε για 1.300 επιχειρήσεις για το νότιο Αιγαίο αριθμός πολύ μικρός. «Εμείς μόνο στη Δωδεκάνησο έχουμε 25.000 ενεργά μέλη στο Επιμελητήριο. Αν προσθέσουμε και των Κυκλάδων, τότε φτάνουμε τις 35.000 επιχειρήσεις.

Ως περιοχή έχουμε ιδιαιτερότητες...
 Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ περί στήριξης όλων των οικονομιών της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα λάβει ποσό της τάξης των 33 δισ. ευρώ. Όμως αυτό δε γνωρίζουμε πότε θα γίνει καθώς πρέπει να τηρηθούν διαδικασίες και να γίνουν ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών- μελών.

Μέχρι τότε όμως ειδικά το επιμελητήριο που είναι ο επίσημος συνομιλητής του κράτους, θα προχωρά σε επισημάνσεις και θα καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση των καταστάσεων.  «Όταν βλέπουμε κάτι στραβό οφείλουμε να το καταθέτουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έκαναν γνωστό ότι από την επικοινωνία που έχουν με τα αρμόδια κλιμάκια προκύπτει ότι η υποχρηματοδότηση είναι στο σύνολο της χώρας, δηλαδή το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι άλλες περιφέρειες.

«Εμείς όμως εδώ έχουμε μία μεγάλη ιδιαιτερότητα ότι η περιοχή μας έχει πολύ έντονη την επιχειρηματικότητα δηλαδή δεν μπορούμε να συγκριθούμε με μικρότερα επιμελητήρια της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου η επιχειρηματικότητα δεν είναι πολύ έντονη… Εμείς εδώ έχουμε περισσότερο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που περιστρέφονται ως δορυφόροι γύρω από τον τουρισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι για ακόμα μία φορά δυστυχώς επαληθεύτηκε σκληρά ότι τελικά το ΑΕΠ της χώρας δεν εξαρτάται μόνο σε ποσοστό 25% από τον τουρισμό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί βλέπουμε ότι χωρίς τους τουρίστες έχουν σταματήσει τα πάντα, όλη η οικονομία έχει παραλύσει.

«Εάν δε λειτουργήσει ο τουρισμός, παραμένουν χωρίς εισοδήματα πολλοί κλάδοι. Τα έσοδα του κράτους καταλαβαίνουμε όλοι ότι από τη στιγμή που το εμπόριο είναι σταματημένο και οι δραστηριότητες σταμάτησαν, δεν είναι καλά.

Ελπίζουμε ότι λόγω και της πολύ καλής επίδοσης που είχαμε στη διαχείριση της πανδημίας, ότι θα είμαστε πρωτοπόροι στη λίστα επιλογής των επισκεπτών. Ανυπομονούμε να τους υποδεχτούμε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και τα πρώτα δείγματα είναι καλά» κατέληξε ο κ. Πάππου.

Όλοι οι φορείς ενωμένοι
 Με την ευκαιρία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια με θέμα την παρουσίαση της διαφημιστικής καμπάνιας της για το επόμενο τετράμηνο μετά και τη μελέτη που συντάχθηκε. «Αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι η περιοχή μας είναι πολύ καλά στελεχωμένη και οργανωμένη και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της δυνατότητας που έχουμε. Εκτιμούμε ότι λόγω της προτεραιότητας που θα έχουμε ως επιλογή ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα ικανοποιητικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας προκειμένου να μείνουμε ζωντανοί όσο το δυνατόν περισσότεροι για το 2020, καθώς αυτός είναι ο στόχος προχωρώντας με έναν πολύ σοβαρό σχεδιασμό για το 2021.

Πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου όλοι οι φορείς θα είναι ενωμένοι κάτω από μία ομπρέλα. Όταν ο κίνδυνος είναι μεγάλος ο Έλληνας ενώνεται, κοιτάμε στον κοινό στόχο που αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το σοβαρό πρόβλημα που άρχισε να διαφαίνεται σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους των νησιών μας.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 ανέργους που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ενεργοί στην τουριστική βιομηχανία. Πολλοί δεν ήταν από εδώ αλλά από άλλες περιοχές. Σε όλους τους κλάδους υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και έντονο» είπε και διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί να βοηθήσει το Επιμελητήριο προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, θα το κάνει με όποιο τρόπο μπορεί.

Πάντως ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να κοιτάμε κατάματα το πρόβλημα και να είμαστε φειδωλοί προς το… καλό σενάριο Δεν είναι, όπως είπε, πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και δε σχετίζεται με το τι κάνει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
 Σήμερα καταρρέουν κολοσσοί, είναι ένα παγκοσμιοποιημένο πρόβλημα και χρειάζεται σοβαρότητα, συντονισμός και όχι κραυγές από καμία πλευρά.  
 Επικουρικά όλοι μαζί, όπως είπε, πρέπει να βοηθήσουμε να περάσουμε τη χρονιά που θα είναι πολύ δύσκολη.

Rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ