Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Για ακόμα μία φορά αναφερόμαστε στο θέμα του Κτηματολογίου Κω - Λέρου, στην λειτουργία του οποίου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Από τις 13 συνολικά οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένες μόνο οι 5 και παραμένει κενή η μοναδική θέση του τοπογράφου που εμποδίζει την μεταγραφή κάθε πράξης που απαιτεί τοπογραφική απεικόνιση. Η παραπάνω έλλειψη δημιουργεί τεράστιο ζήτημα στις συναλλαγές, διότι παραμένουν αμετάγραπτες πολλές πράξεις, όπως συστάσεις οριζόντιων ιδιοκτησιών, κατατμήσεις ακινήτων σε οικισμούς, κατατμήσεις αγροτικών ακινήτων και άλλες σχετικές. Επιπλέον παραμένουν αμετάγραπτα τα σχέδια πόλεως Κω και Μαστιχαρίου Κω, τα οποία έχουν κυρωθεί εδώ και 30 έτη. Μέχρι σήμερα και λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν σε στασιμότητα.
Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα που άλλαξε την ανάπτυξη της πόλης και εν πολλοίς οδήγησε στην δόμηση των αγρών. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα αν όχι στην υφήλιο. Μέχρι τώρα είχε προκηρυχθεί 8μηνη θέση τοπογράφου η οποία έληξε 29-3-2020 και έκτοτε παραμένει κενή, καθιστώντας την λειτουργία του Κτηματολογίου απολύτως ελλειμματική.
Όσο υπήρχε ο τοπογράφος στο Κτηματολόγιο, με μια κοινή προσπάθεια του Δήμου Κω με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω, αποφασίστηκε η υποστήριξη της προσπάθειας μεταγραφής των άνω σχεδίων πόλεως με μέσα και προσωπικό από τους φορείς στο πλαίσιο μιας εθελοντικής συμμετοχής, η οποία ενώ ξεκίνησε δυναμικά, στην συνέχεια σταμάτησε με την λήξη της συμβάσεως του τοπογράφου και την τελμάτωση που το γεγονός αυτό της χηρείας επέφερε στις προσπάθειές μας.
Έτσι βρεθήκαμε και πάλι σε θέση εκκίνησης, με την πολιτεία και πάλι να είναι ελλειμματική απέναντι στον τόπο μας. Είχαμε την διαβεβαίωση ότι η άνω σύμβαση θα ανανεωνόταν για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι την οριστική κάλυψη της θέσης αυτής. Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι μια τέτοια ανανέωση ήταν εκτός νομοθετικού πλαισίου. Εμείς φυσικά όχι μόνο αδιαφορούμε για τα νομικά εμπόδια, αλλά απαιτούμε από την πολιτεία να τα ξεπεράσει θεσπίζοντας ανάλογες διατάξεις οι οποίες θα δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματά μας.
Απαιτούμε λοιπόν να δώσετε άμεση λύση, ανανεώνοντας την άνω σύμβαση για κάποιο διάστημα και μέχρι την οριστική κάλυψη της οργανικής θέσης με μόνιμο υπάλληλο ή μέχρι την ένταξη του Κτηματολογίου στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, όπως μας έχετε υποσχεθεί κατ’ επανάληψη. Παράλληλα να διαμορφώσετε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στον Δήμο της Κω ή το ΤΕΕ Δωδεκανήσου να συνάπτει με το Κτηματολόγιο και με όποιον φορέα έχει αυτό υπό την αιγίδα του, προγραμματικές συμβάσεις, με δικαίωμα υπογραφής των τοπογράφων που ο φορέας υλοποίησης θα τοποθετήσει, ώστε να ξεπερνούμε έκτακτες καταστάσεις όπως είναι η μεταγραφή των σχεδίων πόλεων ή άλλου είδους προβληματικές καταστάσεις του δημοσίου.
Δυστυχώς έχουμε πολλές φορές παρακαλέσει για τα αυτονόητα. Είναι πολλές οι παραλείψεις της πολιτείας που καθιστούν την διαβίωση στις ακριτικές μας περιοχές δύσκολη. Εμείς φυσικά δεν θα σταματήσουμε να αξιώνουμε δυναμικά ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να μας παρέχει.
Σας καλούμε λοιπόν να μεριμνήσετε, ώστε να πληρωθεί η άνω θέση έστω και με περιορισμένης χρονικής διάρκειας σύμβαση και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Κτηματολογίου έστω και πρόσκαιρα. Επιπλέον ο χώρος ο οποίος στεγάζεται το Κτηματολόγιο σήμερα είναι χώρος ο οποίος έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο της Κω εντός του Δημοτικού Μεγάρου. Ο χώρος αυτός είναι πλέον ανεπαρκής και δυσπρόσιτος στους πολίτες, αφού βρίσκεται στον α’ όροφο με μεγάλη κλίμακα που καθιστά την υπηρεσία παντελώς απρόσιτη στους ανάπηρους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου Κω, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω, αλλά και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, έχουν εντοπίσει το κτίριο της πρώην Στρατιωτικής Διοίκησης Κω (κατοικία Brunetti), το οποίο έχει τεράστιους χώρους στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο μπορεί να αποτελέσει εκθετήριο με τα μηχανήματα εμβαδομέτρηση επί Ιταλοκρατίας και πολλά άλλα υλικά μουσειακού τύπου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Υπάρχει λοιπόν το όραμα μας, το οποίο σήμερα γίνεται πρότασή μας, να λειτουργήσει το ισόγειο του άνω κτιρίου για την στέγαση του Κτηματολογίου και ο α’ όροφος ως μουσείο με εκθέματα όλα εκείνα τα εργαλεία και μηχανήματα που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ιταλοί για την κατασκευή του και τα οποία βρίσκονται σήμερα πεταμένα σε αποθήκες του Επαρχείου Κω. Πρόκειται για μια ιδέα που είχαν αρχικά οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου και την οποία οι φορείς που υπογράφουν το παρόν, υιοθετούν μετ’ επιτάσεως. Είναι σίγουρο ότι δίνει μια νέα προοπτική στην συγκεκριμένη υπηρεσία και κυρίως κατευθύνεται προς την διευκόλυνση των πολιτών και όλων όσων εμπλέκονται επαγγελματικά με την λειτουργία του. Επιπλέον αφενός γίνεται εκμεταλλεύσιμο ένα δημόσιο κτίριο απόλυτα λειτουργικό για τον σκοπό που το προορίζουμε και που σήμερα είναι «εγκαταλελειμμένο». Αφετέρου δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στην ανάδειξη του τρόπου και των μέσων με τα οποία τον προηγούμενο αιώνα κτηματογραφήθηκε το νησί μας.
Τα παραπάνω είναι μια κατ’αρχήν προσέγγιση των προβλημάτων μας που αφορούν το Κτηματολόγιο Κω- Λέρου, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Για το ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Ε. Γιαννικουρής | Πρόεδρος | Για το Δικηγορικό Σύλλογο Κω Εμμανουήλ Χατζηάμαλος | Πρόεδρος |
Για την Μόνιμη Επιτροπή ΚΩ ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιώργος Χρυσουλάκης | Πρόεδρος |