Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Nαυάγιο μεταναστών στη Ρόδο: Τους κλείδωσαν στις καμπίνες και τους άφησαν να πνιγούν!

18/08/2022
241 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν εναντίον δύο Τούρκων δουλεμπόρων

Δύο Τούρκοι ηλικίας 32 και 41 ετών αντίστοιχα, φέρονται να είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του σκάφους που βούλιαξε στις 10 Αυγούστου, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, παίρνοντας μαζί του περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Οι δύο Τούρκοι συνελήφθησαν από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, σε βάρος τους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Στην ίδια δε υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άλλα δύο άτομα, ένας Πακιστανός και ένας Αφγανός οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης.

Οι δύο Τούρκοι συλληφθέντες, συνοδευόμενοι από τη συνήγορό τους κ. Αγγέλα Καρακατσάνη προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν, όπου και αρνήθηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες- τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 32χρονος αλλοδαπός που φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους, αρνήθηκε αυτή του την «ιδιότητα» και ισχυρίστηκε πως και ο ίδιος είναι μεταφερόμενος, ήθελε δηλαδή να φύγει από τη χώρα του. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του σκάφους που ναυάγησε, ο 32χρονος ισχυρίστηκε πως την είχε ένας άλλος αλλοδαπός από την Αλγερία ο οποίος τελικά επιβιβάστηκε σε ένα μικρότερο βοηθητικό σκάφος που είχε μαζί του και εξαφανίστηκε.

Σχεδόν τα ίδια ισχυρίστηκε για τον Αλγερινό καπετάνιο και ο 41χρονος ο οποίος μάλιστα παραδέχτηκε ότι εκτελούσε χρέη «βοηθού» του.

Και οι δύο Τούρκοι εμφανίστηκαν μετανιωμένοι και στεναχωρημένοι κατά τις απολογίες τους.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας, τόσο ο 32χρονος όσο και ο 41χρονος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος όλα ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου 2022 περίπου στη μία και μισή τα ξημερώματα οπότε και ενημερώθηκε το Λιμενικό, για σκάφος (α.λ.σ.) που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Καρπάθου και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής αυτών από τη θάλασσα.
 Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

Στην περιοχή έπνεαν ενισχυμένοι άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ και εκεί  βρέθηκαν άμεσα δύο (02) ναυαγοσωστικά σκάφη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) πλοίο Π.Ν., τρία (03) παραπλέοντα, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α SUPER PUMA, καθώς και Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Την πρώτη ημέρα του συμβάντος μέχρι το μεσημέρι είχαν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων επί του ανωτέρω σκάφους επέβαιναν περίπου ογδόντα (80) άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για το τι έχει συμβεί, ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα, οι άνθρωποι αυτοί που αγνοούνται να βρίσκονταν στις καμπίνες τους σκάφους που βούλιαξε και το οποίο τους παρέσυρε στον βυθό, μαζί του.

Το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που διέσωσε δύο (02) εκ των 29 διασωθέντων αλλοδαπών, τους μετέφερε στην  Κάρπαθο, ενώ το δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας που περισυνέλεξε τους υπόλοιπους 27 αλλοδαπούς, τους μετέφερε και τους αποβίβασε στο λιμάνι Καρδάμαινα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλοδαποί ξεκίνησαν το ταξίδι τους τρεις ημέρες πριν από το ναυάγιο από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία, με προορισμό την Ιταλία.

Τους κλείδωσαν στις καμπίνες και πνίγηκαν

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση και άλλων επιβαινόντων στο συγκεκριμένο σκάφος που βούλιαξε, συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες, χωρίς όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Επίσης έγινε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου και να αποδοθούν ευθύνες.

Στο πλαίσιο τους προανάκρισης της υπόθεσης από τους λιμενικούς, λήφθηκαν καταθέσεις από τους διασωθέντες οι οποίοι και αναγνώρισαν τους δύο Τούρκους, ως τους κυβερνήτες του σκάφους.

Οι ίδιοι κατέθεσαν επίσης, ότι κατέβαλλαν για τη μεταφορά τους στην Ιταλία από τα τουρκικά παράλια το ποσό των 9.000 ευρώ έκαστος, και από τα αυτά τα χρήματα, το ποσό των 500 ευρώ οι διακινητές το έδωσαν στις τουρκικές αρχές προκειμένου όπως τους είπαν «να είναι εξασφαλισμένο το ταξίδι τους».

Όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έπαθαν μηχανική βλάβη και δεν μπορούσαν να τη διορθώσουν, ο καπετάνιος έδωσε ένα αριθμό τηλεφώνου σε έναν Αφγανό να μιλήσει με την τουρκική ακτοφυλακή και η τελευταία τους ζήτησε περισσότερα στοιχεία για να πάει να τους βρει.

Στις ίδιες καταθέσεις τους οι διασωθέντες είπαν πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, το πλήρωμα του σκάφους έθεσε τους επιβάτες σε περιορισμό στους εσωτερικούς χώρους και σε καμπίνες με την απειλή χρήσης βίας και τρομάζοντάς τους, στη συνέχεια τους κλείδωσαν έτσι ώστε να μην γίνουν ορατοί από τις ελληνικές αρχές, ενώ ο καπετάνιος είχε σε κεντρική θέση που όλοι μπορούσαν να δουν, ένα μεγάλο μαχαίρι.


Rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ