Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ελαιοπαραγωγούς σε νησιά της Δωδεκανήσου λόγω της ανομβρίας και της δραματικής μείωσης της παραγωγής τους, ζητά με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Τονίζει ότι η έντονη ξηρασία των δύο τελευταίων χρόνων στα νησιά έχει οδηγήσει σε μια δραματική μείωση της παραγωγής.
Μάλιστα σε περιοχές όπως η Κάρπαθος και η Κάσος μάλιστα καταγράφεται καταστροφή στο 70% του φυλλώματος των ελαιόδεντρων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας η δεδομένη μείωση της παραγωγής αποτελεί πλήγμα για την αγροτική οικονομία των νησιών, έχει και αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό αφού δεν θα υπάρχει σε άμεση προσφορά ένα προϊόν που συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα ενώ ότι άνθρωποι που ζούσαν από αυτές τις καλλιέργειες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.
Ο Μάνος Κόνσολας αναγνωρίζει ότι η ξηρασία δεν εντάσσεται στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ , τονίζει όμως ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει και κατά το παρελθόν ότι εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς σε περιόδους μεγάλης ανομβρίας που μειώνουν την παραγωγή.
Επικαλείται, μάλιστα, την ελαιοκομική περίοδο 2021-2022 που διατέθηκαν ενισχύσεις της τάξεως των 20 ευρώ ανά στρέμμα για τους ελαιοπαραγωγούς με ένα συνολικό ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι πρέπει να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία είτε μέσα από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ) είτε με τη χορήγηση αποζημιώσεων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή είναι κάτι παραπάνω πλέον από ορατές, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που πλήττονται από την ανομβρία και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς στα νησιά η έντονη ξηρασία των δύο τελευταίων χρόνων έχει οδηγήσει σε μια δραματική μείωση της παραγωγής τους.
Σε περιοχές όπως η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλιστα, καταγράφεται καταστροφή στο 70% του φυλλώματος των ελαιόδεντρων.
Η δεδομένη μείωση της παραγωγής αποτελεί πλήγμα για την αγροτική οικονομία των νησιών ενώ έχει και αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό αφού δεν θα υπάρχει σε άμεση προσφορά ένα προϊόν που συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι άνθρωποι που ζούσαν από αυτές τις καλλιέργειες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.
Είναι γνωστό ότι η ξηρασία δεν εντάσσεται στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει και κατά το παρελθόν ότι εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς σε περιόδους μεγάλης ανομβρίας που μειώνουν την παραγωγή.
Αναφέρομαι στην ελαιοκομική περίοδο 2021-2022 που διατέθηκαν ενισχύσεις της τάξεως των 20 ευρώ ανά στρέμμα για τους ελαιοπαραγωγούς.
Με δεδομένο ότι έχει λήξει η περίοδος της συγκομιδής και υπάρχουν πλέον συγκεκριμένα δεδομένα που αποδεικνύουν τη μείωση στην παραγωγή λόγω της ανομβρίας, θα πρέπει να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία είτε μέσα από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ) είτε με τη χορήγηση αποζημιώσεων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει για την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Δωδεκανήσου που το φυτικό τους κεφάλαιο και η παραγωγή τους υπέστησαν ισχυρό πλήγμα από την ξηρασία;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου