Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Το γενεαλογικό δέντρο της ιατρικής οικογένειας Πέρου (Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

23/01/2021
557 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Κάθε ζωγράφος που διαθέτει πηγαίο ταλέντο, απεικονίζει πιστά ό, τι βλέπει γύρω του. Παράλληλα  εμπλουτίζει το ιδιαίτερο χάρισμα του, με γνώσεις και εμπειρία.

Έτσι  και ο αείμνηστος πολύ-ιατρός Θεόφιλος Πέρος, μοναδικός στο είδος του, είχε εκτός από το Θείο χάρισμα του Ιπποκράτη και την ιδιαίτερη έφεση να καλλιεργεί το ταλέντο του και να προσφέρει στον χώρο της ιατρικής επιστήμης, στον μέγιστο βαθμό. Άξιο τέκνο του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη ( 460-370 πΧ). Ο  οποίος Ιπποκράτης μετέτρεψε την κομπογιαννίτικη θεωρία της ιατρικής, από μαγική σε θεραπεία, της φυσικής φθοράς και ασθένειας, ενώ τα γιατροσόφια και τα μαντζούνια, σε βοτανική και φαρμακευτική επιστήμη. 

Έτσι σταδιακά δημιουργήθηκε η ιατρική, η ύπατη των επιστημών, την οποίαν σήμερα επάξια υπηρετούν χιλιάδες ιατροί, ορκιζόμενοι στον ιερό όρκο του Ιπποκράτη.  Ο  αείμνηστος Θεόφιλος Πέρος, του οποίου το οικογενειακό πορτραίτο θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε, ήταν ένας από τους κορυφαίους ευφυέστατους ιατρούς, οξυδερκής επιστήμονας και ανθρωπιστής. Είχε το έμφυτο χάρισμα, με μια ματιά να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, να κάνει την σωστή διάγνωση και να δίνει ακόμη την πιο σωστή θεραπεία. 

Μοναδικός στο είδος του, πέρα από την χειρουργική ειδικότητα, υπήρξε και πολύτιμος πολύ ιατρός, υπηρετώντας την Υγεία και την Πανάκεια.

Στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και στην πρώτη μεταπολεμική εποχή, είχε καταφέρει με πενιχρά οικονομικά μέσα, όχι μόνο να σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, αλλά  να μάθει και ξένες γλώσσες. Με λιγοστά μέσα, αφού αρχικά θεράπευε ασθενείς, στο απομονωμένο ορεινό χωριό στις Χαηχούτες, του Ασφενδιού, με την βοήθεια της αξέχαστης νοσοκόμας, Γιαννούλας Διακαναστάση, αποφάσισε να κατεβεί στην πόλη της Κω. 

Με καταγωγή από την γειτονική μας φιλόξενη Κάλυμνο, νυμφεύθηκε την πανέμορφη Γιασεμή Μπακάλογλου και εγκαταστάθηκε μόνιμα  στην Κω.

Αρχικά υπηρέτησε στο Γενικό  Νοσοκομείο της Κω, αφιλοκερδώς τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από το 1949 ως το 1952, όποτε και διορίστηκε ως γενικός διευθυντής της χειρουργικής και μαιευτικής, μέχρι και το 1964, όπου μετέπειτα προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του από άλλο μετερίζι. Με χίλιους κόπους, κατάφερε και  ίδρυσε την ιδιωτική Πολυκλινική, για την οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενο αφιέρωμα.  

Με συνοδοιπόρους τις ακούραστες νοσοκόμες, την Γιαννούλα Διακαναστάση, την Κασσιανή Ρούσου, την Χρυσάνθη Κουσπακίδη, την Μελπομένη Χατζηβασίλη, την Μαρία Καήσερλη και την πανύψηλη Ρινιώ Φράγκου, την γνωστή Πέρενα, λειτούργησε την κλινική για πάρα πολλά χρόνια. Η θρυλική Κλινική Άγιος Παντελεήμων, μέχρι το 1981, αποτελούσε το σύγχρονο Ασκληπιείο των Δωδεκανήσων. Αφού  θεράπευε και απάλυνε των πόνο δεκάδων ασθενών, που ερχόταν για  να τους ‘κάνει καλά’ ο ξακουστός γιατρός,  ο Πέρος.


Σήμερα η Κλινική, έχει γίνει μια φιλόξενη ξενοδοχειακή μονάδα και ένας ξεκούραστος χώρος αναψυχής.

Θα μου πείτε γιατί δεν συνέχισαν, τα αξιόλογα τέκνα και εγγόνια στην πλειοψηφία τους γιατροί,  την λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής.

Για χίλιους δυο λόγους, όπως  η  αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής και οι σύγχρονες απαιτήσεις της, σε ιατρικό εξοπλισμό η κλινική έκλεισε. Όμως έμεινε η τεράστια προσφορά της, σε όλους τους ασθενείς και πονεμένους της Κω και  όλων των Δωδεκανήσων.


Ο ιατρός Θεόφιλος Πέρος , από  τον γάμο του με την αείμνηστη και αξιαγάπητη Γιασεμή, απέκτησαν τέσσερα εξαιρετικά  παιδιά. Τα τρία από αυτά, κληρονόμησαν το πατρικό χάρισμα της ιατρικής επιστήμης.

Το Γεώργιο Πέρο. Εξαιρετικό,  φημισμένο χειρουργό και καθηγητή της χειρουργικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την σύζυγο του νομικό- δικαστικό κ. Άννα Αβρίθη, απέκτησαν μια κόρη αρχιτέκτονα που τους χάρισε δυο χαριτωμένα εγγονάκια.


Την Αναστασία Πέρου. Η αγαπητή Στάσα, ιατρός μικροβιολόγος υπηρέτησε με ζήλο στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω από το 1980-2011. Με τον ιατρό καρδιολόγο, Γιάννη Κουτούζη απέκτησαν τρία αξιόλογα παιδιά.

Τον Μιχάλη, Κουτούζη, επεμβατικό καρδιολόγο, που με την σύζυγο του κ. Ειρήνη Καραφυλλάκη, απέκτησαν τρία παιδάκια.

Τον Θεόφιλο Κουτούζη, καθηγητή περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Nova  της Φλοριδας των ΗΠΑ. Με την σύζυγο του Μαρία  οδοντίατρο, απέκτησαν δυο χαριτωμένα παιδιά.

Την Γιασεμή Κουτούζη, η οποία είναι επιμελήτρια στο επεμβατικό  ακτινολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Με τον σύζυγο της Σταύρο, μηχανικό παραγωγής και διοίκησης, απέκτησαν δυο χαριτωμένα παιδάκια.


Ο Γιάννης Πέρος. Εξαίρετος ιατρός δερματολόγος, που δραστηριοποιείται προσφέροντας τις ιατρικές υπηρεσίες του, ανάμεσα σε Αθήνα και Ζυρίχη της Ελβετίας.


Η Μαρία Πέρου, είναι η μόνη από τα παιδιά του αείμνηστου Πέρου, που ξέφυγε από το κληρονομικό ιατρικό  DNA. Σπούδασε νομικά και είναι μια έγκριτη συμβολαιογράφος. Ζει και εργάζεται στη Ρόδο. Με τον σύζυγο της κ. Νίκο Ζωίδη, πολίτικο μηχανικό και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, απέκτησαν δύο αξιόλογα αγόρια. Ένα συμβολαιογράφο και ένα πολιτικό μηχανικό. Αυτό είναι το γενεαλογικό δένδρο, της ιατρικής οικογένειας του αείμνηστου Θεόφιλου Πέρου.


Κλείνοντας, αισθάνομαι την υποχρέωση να διευκρινίσω, πως κανένας δεν με παρακίνησε για να γράψω τα ως άνω λόγια. Όμως με καθυπέταξε η μεγάλη μου υποχρέωση, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο αείμνηστος ιατρός Πέρος, όχι μόνο στα νησιά μας, αλλά και στην οικογένειά μου. Ιδιαίτερα  στην χρόνια καρκινοπαθή μητέρα μου, που την χειρουργούσε και   φρόντιζε ώστε να απαλύνουν τον πόνο της  μαζί με το αξέχαστο,  ικανότατο γενικό ιατρό και γαμβρό του, αείμνηστο Κωνσταντίνο Χατζηθεμιστοκλή. 

Τελευταία αναφέρεται,  πως μερικοί συμπολίτες μας θα τιμηθούν με ονοματοδοσίες δρόμων, για την πολύτιμη προσφορά τους στον τόπο τους. Οπωσδήποτε  ανάμεσα σε αυτούς μας  έρχεται στο νου και η μεγάλη  προσφορά στον χώρο της ιατρικής, του αξιομνημόνευτου λειτουργού της Υγείας, Θεόφιλου Πέρου (1907-1989). 

Κανείς  δεν αμφισβητεί την πολύχρονη θετική παρουσία του, για την ανακούφιση τον ανθρώπινου πόνου. Έτσι  και μια προτομή στο παρακείμενο πάρκο, δίπλα στην άλλοτε ξακουστή πολυκλινική του, θα ήταν το ελάχιστο ‘Ευχαριστώ,’ για την τεράστια προσφορά στον τόπο του.


Υ.Γ.(Ευχαριστώ θερμά την εκλεκτή φίλη κ. Αναστασία Πέρου -Κουτούζη ιατρό, για τις πολύτιμες πληροφορίες και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.) 


Ξανθίππη Αγρέλλη 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Αναγνωστης
Αναγνωστης 24/01 - 10:58
Προσωπα Ιατροι
Μπραβο Κ Ξανθίππη Πολυτιμο Οι Κωοι μας παντα μπροστα Ξεχωριζουν και οι ανθρωποι γιατροι μας
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ 23/01 - 15:21
ΙΑΤΡΙΚΗ
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ- ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ-

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ