Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η σεισμική άπνοια (γράφει ο Ξ. Φανουρίου, Γεωλόγος – Ωκεανογράφος)

18/01/2025
523 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στην ανάρτηση του για τον σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ που έγινε στην Καλιφόρνια, πριν περίπου 30 μέρες, γνωστός Έλληνας σεισμολόγος έκανε πρόβλεψη για μεγάλους σεισμούς τα επόμενα χρόνια λόγω της μεγάλης «σεισμικής άπνοιας» παγκοσμίως και σημείωσε πως στη διάρκεια του 2024 υπήρξε παγκοσμίως «σεισμική άπνοια», αναφορικά με σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω.

«Ενώ ο μέσος αριθμός κυμαίνεται από 14 έως 18 σεισμούς ετησίως, μέσα στο 2024 έγιναν μόνο 9 », τόνισε ο σεισμολόγος και πρόσθεσε: «Έχουμε μεγάλους σεισμούς μπροστά μας».

Μια γενική σεισμική άπνοια μπορούμε να παρατηρήσουμε και στον χάρτη σεισμών του Αιγαίου. Τα τελευταία δυο χρόνια ελάχιστοι σεισμοι έγιναν σε σχέση με την δυτική Ελλάδα αν και το Αιγαίο θεωρείται από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας

Ο Σεισμός είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από την αιφνίδια απελευθέρωση ενέργειας από το εσωτερικό της Γης. Η ενέργεια αυτή συγκεντρώνεται όταν τεράστια τμήματα της επιφάνειας της γης, χιλιάδες χιλιόμετρα μήκος που ονομάζονται λιθοσφαιρικές πλάκες, μετακινούνται και συγκρούονται. Στα μάτια του ανθρώπου αυτή η μετακίνηση δεν γίνεται αντιληπτή γιατί είναι μόνο 2-3 εκατοστά το χρόνο. Μπορεί να φαίνεται μικρή η μετατόπιση αλλά στην διάρκεια των εκατομμυρίων ετών που υπάρχει ο πλανήτης μας , οι συνολικές μετατοπίσεις είναι αθροιστικά ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα. Για παράδειγμα κάποτε η Αμερική και η Αφρική ήταν ενωμένες και σήμερα απέχουν μεταξύ τους χιλιάδες χιλιόμετρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας συγκρούονται δυο τεράστιες πλάκες εκείνη της Αφρικής με εκείνη του Αιγαίου. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι τα ηφαίστεια που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι πάρα πολλοί σεισμοί που γίνονται κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σημερα ήταν αυτός που έγινε τον Αύγουστο του 1903 στα Κύθηρα και είχε ένταση 8 Ρίχτερ! Ο φονικότερος όμως σεισμός, παρόλο που είχε μικρότερη ένταση 6,4 Ρίχρερ ήταν αυτός που έγινε το 1880 στη Χίο. Επειδή όμως κτύπησε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και επειδή τα σπίτια δεν ήταν πολύ καλά κτισμένα, ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 3.500

Ο μεγαλύτερος σεισμός στη Μεσόγειο έγινε το 365 μ.Χ. με επίκεντρο τη θάλασσα ανάμεσα στη Κρήτη και την Αφρική. Είχε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ και προκάλεσε τρομακτικές ζημιές στην Κρήτη στην Αίγυπτο αλλά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Και στη Κω είχαμε μεγάλους σεισμούς οι οποίοι μερικές φορές συνοδεύτηκαν από τσουνάμι.

Το 366 π.X. έγινε ένας καταστρεπτικός σεισμός που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού που ήταν στο κόλπο της Κεφάλου και ονομάζονταν πιθανώς Αστυπάλαια. Από τότε χρονολογείται και η την μεταφοράς της πρωτεύουσας του νησιού στη θέση της σημερινής πόλης της Κω. 

Μεγάλος σεισμός 7 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε και το 554 μ.Χ (επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού) και είχε θέσει τέρμα στη ζωή της τότε πόλης. Το επίκεντρο ήταν βάθους μόλις 5 χιλιόμετρων μέσα στη θάλασσα, λίγο έξω από τον Άγιο Φωκά. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Αγαθία του Σχολαστικού, οι δονήσεις κράτησαν 14 ημέρες. δημιουργώντας και τσουνάμι που προκάλεσε επιπλέον καταστροφές.

Ο τελευταίος καταστρεπτικός σεισμός ήταν το 1933, που ισοπέδωσε την πόλη και προκάλεσε και 176 νεκρούς. Αυτή ήταν και η αιτία να δημιουργηθεί η σημερινή πόλη με την νέα της μορφή Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε τις 21 Ιουλίου το 2017 μεγέθους 6.3 ρίχτερ.

Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο έχουμε ένα σεισμό 5 Ρίχτερ την ημέρα και έναν 6 ρίχτερ το χρόνο . Για να υπολογίσουμε τη σχέση ανάμεσα στη ενέργεια που έχουν οι σεισμοί πολλαπλασιάζουμε τον κάθε βαθμό ρίχτερ επί 33 .

Δηλαδή ένα σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο δυνατός από το 5 Ρίχτερ και ο 7 ρίχτερ 33 φορές πιο δυνατός από τον 6 και 33Χ33=1089 φορές πιο ισχυρός από τον 5 ρίχτερ . Αυτό μας δείχνει ότι για να απελευθερωθεί η ενέργεια ενός σεισμού 7 ρίχτερ πρέπει να γίνουν 1.089 σεισμοί 5 ρίχτερ .Τα τελευταία χρόνια γίνονται μόνο μικροί σεισμοί με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί τεράστια σεισμική ενέργεια κάτω από την Ελλάδα, που οι σεισμολόγοι λένε ότι θα εκδηλωθεί με ένα μεγάλο σεισμό. Οι γνωστοί καθηγητές ακόμα και πρόσφατα προειδοποιούν πολύ συχνά για τον επερχόμενο κίνδυνο. Πρώτη περιοχή υποψήφια περιοχή θεωρούν τον κορινθιακό κόλπο, δεύτερη τα νησιά του Ιουνίου και τρίτη η περιοχή από τα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Κρήτη.

Φυσικά και η Κως ανήκει στην τρίτη περιοχή, με πλέον επικίνδυνο σημείο για την δημιουργία σεισμού το ρήγμα που αρχίζει από τον Άγιο Φωκά και φτάνει μέχρι την Κέφαλο. Το ρήγμα αυτό είναι από τα 15 μεγαλύτερα της Ελλάδας μαζί με εκείνο που βρίσκεται ανάμεσα στη Σύμη και τη Ρόδο και έχουν δώσει στο παρελθόν πολύ μεγάλους σεισμούς. 

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους, μεγάλος σεισμός δεν σημαίνει πάντα καταστροφή. Αν τυχόν συμβεί στη θάλασσα και σε μεγάλο βάθος η ενέργεια που θα απονευρωθεί προκαλεί μόνο μικροζημιές σε αντίθεση με το αν γινόταν στη στεριά και την επιφάνεια . Έτσι πριν μερικά χρόνια, ανοιχτά της Ρόδου είχαμε ανοικτά στην θάλασσα και σε βάθος110 χιλιόμετρα σεισμό 7 ρίχτερ, χωρίς καμία επίπτωση στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα επιφανειακοί σεισμοί 5,5 ρίχτερ ανά την Ελλάδα έχουν προκαλέσει καταστροφές και θανάτους .

Πάντως, καλά θα είναι να ξαναθυμηθούμε στις βασικές οδηγίες προφύλαξης και προστασίας από τους σεισμούς ..


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ