Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Ενοίκιο ή αγορά; Ιδού η απορία...

23/03/2024
94 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κόντρα στην συνηθισμένη πρακτική, το σημερινό άρθρο , έρχεται να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα της ενοικίασης έναντι της ιδιοκτησίας. Όσο και να ξενίζει μερικούς , αυτή η επιλογή επιτρέπει στους επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εκ των προτέρων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για περιουσιακά στοιχεία έντασης κεφαλαίου, καθώς απελευθερώνει οικονομικούς πόρους για άλλους σκοπούς.

Για τις επιχειρήσεις, μπορεί να έχει νόημα να επιλέξουν την ενοικίαση έναντι της αγοράς για πολλούς λόγους. Αναφέρουμε μερικούς:

Η δυνατότητα ενοικίασης αντί αγοράς μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τις επιχειρήσεις , όπως ευελιξία καθώς οι ενοικιαστές μπορούν εύκολα να αλλάξουν τοποθεσίες ή να εξερευνήσουν νέες περιοχές χωρίς τους περιορισμούς της πώλησης ενός ακινήτου ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

 Η ενοικίαση ακινήτων συνήθως συνεπάγεται χαμηλότερο αρχικό κόστος σε σύγκριση με την ιδιοκτησία, καθώς οι ενοικιαστές επιβαρύνονται μόνο με τα ενοίκια και τις εγγυήσεις, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες που επιβαρύνονται με φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας και την συντήρηση των ακινήτων. 

Ακόμη και στις λειτουργικές μισθώσεις οχημάτων, οι ενοικιαστές απολαμβάνουν τα παραπάνω οφέλη. Ακόμη, η μίσθωση πολλές φορές οδηγεί σε παροχές υψηλής προστιθέμενης αξίας , καθώς ο ενοικιαστής μπορεί να λάβει την ωφέλεια μιας υπηρεσίας χωρίς να χρειαστεί να την αγοράσει, όπως πχ η ενοικίαση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. 

Με την ενοικίαση, οι μισθωτές μπορούν να προϋπολογίσουν τα μηνιαία έξοδα τους και να αποφύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς , οδηγώντας σε μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για την επιδίωξη άλλων στόχων. 

Όλα τα παραπάνω συντελούν την διατήρηση του οικονομικού περιθωρίου της επιχείρησης , καθώς το κεφάλαιο δεν είναι «κλειδωμένο» για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για επιχειρηματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία έντασης κεφαλαίου. Ακόμη και σαν κόστος ευκαιρίας , η επιλογή της ενοικίασης αντί της αγοράς στις επιχειρήσεις επιτρέπει στα άτομα να επενδύσουν τα χρήματά τους αλλού. 

Οι ενοικιαστές έχουν την ευελιξία να επενδύσουν σε άλλες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Τ

έλος, η ενοικίαση προστατεύει τις επιχειρήσεις από την απαξίωση του περιουσιακού στοιχείου, την απόσβεση του δηλαδή, δεδομένου ότι σε μερικούς κλάδους, είναι ζωτικής σημασίας η υψηλή απόδοση των παγίων στοιχείων, όπως στον κλάδο των μεταφορών και της βιομηχανίας , τις λεγόμενες επιχειρήσεις «έντασης παγίων». Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσει κάποιος ένα μηχάνημα που νομοτελειακά θα πρέπει να αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί θα είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο.

Η απόφαση για ενοικίαση αντί για αγορά , αποτελεί ένα μόνιμο δίλημμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ή μηχανήματα. 

Ακούμε συχνά ανθρώπους να μιλούν για το πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να έχουν τον δικό τους χώρο και να το θεωρούν ένδειξη επιτυχίας

 Ναι, είναι σημαντικό γιατί εξοικονομεί χρήματα από το ενοίκιο, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αποτελεί μια σημαντική απόφαση που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι προτιμήσεις του τρόπου ζωής και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Ενώ η ιδιοκτησία θεωρείται συχνά αυτοσκοπός για πολλούς , τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η μίσθωση παγίων (λειτουργικές μισθώσεις , leasing) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

 Ας μη γελιόμαστε , ο πελάτης αναζητά το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλει στη σωστή τιμή για αυτόν, δεν τον ενδιαφέρουν οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. 

Παρόλο που η ιδιοκτησία παραμένει μια σημαντική φιλοδοξία για πολλούς, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη όλα τα πλεονεκτήματα της ενοικίασης πριν πάρουμε μια απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους και τις προτιμήσεις του εκάστοτε επιχειρηματία. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να έχουν δικές τους εγκαταστάσεις. Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να διερωτόμαστε γιατί.

*Ο Βασίλης Βογιατζής , είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης , ιδρυτής της Λογιστικής εταιρείας VoyiatzisGroup , με έδρα την Κω.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ