Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Θετικά τα σημάδια για τη νέα τουριστική σεζόν στη χώρα μας

21/10/2024
108 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η φετινή τουριστική χρονιά κρίνεται επιτυχημένη από τους επιχειρηματίες της αγοράς όσον αφορά την άνοδο του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό και το ύψος των εισπράξεων. Η σεζόν, εντούτοις, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Η υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ –και εν αναμονή των επιδόσεων του Αυγούστου–, έχει χτυπήσει καμπανάκι, σε συνδυασμό με την πίεση που δέχονται πολλοί δημοφιλείς προορισμοί, καθώς η αύξηση των αφίξεων επέτεινε τις ελλείψεις των δημόσιων υποδομών.

Η προσοχή έχει στραφεί από τώρα στην πορεία της επόμενης τουριστικής σεζόν, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως ο ανταγωνισμός για την απόκτηση μεριδίων γίνεται όλο και πιο έντονος στην περιοχή της Μεσογείου. Ειδικότερα, οι φορείς του τουρισμού αναμένουν τη διαθεσιμότητα των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για τη θερινή περίοδο του 2025, αλλά και τα μηνύματα από τις προκρατήσεις των tour operators.


Η αφετηρία

Τόσο όσον αφορά τον προγραμματισμό των αεροπορικών όσο και για το early booking, ο ελληνικός τουρισμός, όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, είναι σε καλή θέση εκκίνησης. Το πρώτο “ραντεβού” δίνεται στο Λονδίνο, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε πραγματοποιείται η World Travel Market και φαίνονται οι τάσεις από τους μεγάλους tour operators. Τη χρονιά που πέρασε καταγραφόταν διψήφια άνοδος στις κρατήσεις πακέτων από τη βρετανική αγορά. Φέτος εκτιμάται πως το θετικό κλίμα θα συνεχιστεί.

Είναι, εξάλλου, ενδεικτικό πως, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτωβρίου, η τουριστική ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ σε Κρήτη και Ρόδο η σεζόν έχει παραταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Οι tour operators βλέπουν πως η δυναμική του τουρισμού έχει διάρκεια, προχωρώντας μάλιστα σε αυξήσεις τιμών στα συμβόλαια με τους ξενοδόχους – γύρω στο 5% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Κατά το ρεπορτάζ, αναμένουν αύξηση των αφίξεων, με εκτιμήσεις για πάνω από 35 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2025, συνεχίζοντας την ανοδική τάση από προηγούμενες χρονιές. Οι μεγάλοι tour operators, όπως η TUI, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις παραδοσιακές αγορές τουριστικών πακέτων για δημοφιλείς προορισμούς με επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, οι πελάτες δείχνουν ενδιαφέρον για υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες και εμπειρίες.

Αύξηση εκτιμάται πως θα υπάρξει και στον προγραμματισμό από τις αεροπορικές. Φέτος καταγράφηκε άνοδος 8% σε σύγκριση με το 2023, με πάνω από 27 εκατομμύρια θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο είχαμε την υψηλότερη κατανομή, με περισσότερες από 18 εκατομμύρια θέσεις. Πρώτη ήταν η αγορά της Γερμανίας και ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, όλες με θετικό πρόσημο.


Στα ύψη η κίνηση
Τα 31 εκατομμύρια άγγιξαν οι επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, σύμφωνα με τα στοιχεία για το εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 5,9%. Τον Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 3,7%, φτάνοντας τους 5,32 εκατομμύρια επιβάτες.

Στους κερδισμένους είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα και τα Χανιά. Πιο αναλυτικά, στο δίκτυο εξωτερικού, οι διακινηθέντες επιβάτες έφτασαν τους 974.081 τον Σεπτέμβριο και τους 5,267 εκατ. στο εννεάμηνο στη Ρόδο, καταγράφοντας άνοδο 8,3% και 13,3%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Υψηλές πτήσεις και για το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, στο οποίο διακινήθηκαν 672.693 διεθνείς επιβάτες τον Σεπτέμβριο (+2,7%) και 3,569 εκατ. στους εννέα μήνες (+5,8%). Το αεροδρόμιο των Χανίων είδε τους διεθνείς ταξιδιώτες να αγγίζουν τους 508.653 τον Σεπτέμβριο και τους 2,714 εκατ. στο εννεάμηνο, ενισχυμένους κατά 6,3% και 7,6% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο αεροδρόμιο της Μυκόνου στο δίκτυο του εξωτερικού έφτασε τους 171.560, από 188.461, μειωμένος κατά -9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στη Σαντορίνη οι διακινηθέντες ξένοι επιβάτες ανήλθαν σε 254.550, έναντι 244.815, ενισχυμένοι κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο δίκτυο εσωτερικού η επιβατική κίνηση έφτασε τους 170.793 επιβάτες, παραμένοντας στα ίδια επίπεδο με τον Σεπτέμβριο του 2023. Συνολικά, στο εννεάμηνο, οι διεθνείς επιβάτες άγγιξαν τους 1,401 εκατ., από 1,381 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Οι επιβάτες εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 1,079 εκατ., από 1,017 εκατ., σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6%.

Τονίζεται πως την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 καταγράφηκαν 18,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου- Αυγούστου 2023 (17,5 εκατ.), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8%. Το ίδιο διάστημα είχαμε 8,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (αύξηση 14%). Στο επτάμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε άνοδο κατά +11,2% και διαμορφώθηκε σε 17,9 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 16,2 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 10,9 δισ. ευρώ.


Οι αυξημένες τιμές
Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Ηellosafe, η οποία διεξήχθη σε 136 χώρες σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση με το υψηλότερο κόστος διακοπών. Το μέσο ημερήσιο κόστος ενός ταξιδιώτη που κάνει διακοπές στην Ελλάδα ανέρχεται σε 139 στερλίνες, ενώ το μέσο κόστος διακοπών για μία εβδομάδα φτάνει τις 971 στερλίνες, ξεπερνώντας την Ισπανία (μέσο ημερήσιο κόστος 114 στερλίνες), την Πορτογαλία (103 στερλίνες), την Κύπρο (78 στερλίνες) και την Κροατία (71 στερλίνες). Το κόστος αναμένεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω των νέων τελών, με τους επιχειρηματίες να λένε πως ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να χάσει σε ανταγωνιστικότητα. Υπενθυμίζεται πως από τη νέα χρονιά θα έχουμε αυξημένα τέλη κρουαζιέρας, ανεβασμένο φόρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και υψηλότερο τέλος παρεπιδημούντων.


Πηγή: capital.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ