«Όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει…», λέει η παροιμία του σοφού λαού μας.
Κάτι τέτοιο ταιριάζει στην περίπτωση που θα αναφερθώ παρακάτω.
Όλοι μας ή τουλάχιστον οι περισσότεροι μας, θα έχουμε κατηγορήσει κάποιον που ασχολείται με τα κοινά και κατέβηκε στον «πολιτικό στίβο» (σε όποια βαθμίθα, από βουλευτής μέχρι τοπικός σύμβουλος), ότι το έκανε για ιδιωτικό όφελος και ότι τάχα κάτι έχει να κερδίσει από αυτό.
Δυστυχώς, οι καιροί έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και πλέον, τουλάχιστον στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα χέρια των εκλεγμένων είναι “δεμένα” και έχουν μείνει χωρίς αρμοδιότητες και πόρους, να πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερο όγκο εργασίας και υποχρεώσεων.
Το πρόβλημα φαίνεται κυρίως στις Κοινότητες, όπου οι Πρόεδροι έχουν καταντήσει “γλάστρες”, γιατί στην ουσία δεν έχουν προσωπικό, δεν έχουν χρήματα για να κάνουν αυτά που πρέπει για τον τόπο τους και στην ουσία παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και με δική τους εργασία (αρκετές φορές και με δικά τους έξοδα), προσπαθούν να κλείσουν ορισμένες από τις εκατοντάδες “τρύπες” (προβλήματα) που ξεφυτρώνουν καθημερινά στα χωριά τους.
Μη έχοντας λοιπόν το απαραίτητο προσωπικό, με δική τους προσωπική εργασία , προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χθεσινό τυχαίο συμβάν που παρατήρησα στο δρόμο.
Κατεβαίνοντας το απόγευμα της Πέμπτης, από το Πυλί προς την πόλη, είδα τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ασφενδιού Σεβαστιανό Παρβέρη, να κρατάει το θαμνοκοπτικό και να καθαρίζει τα χόρτα, εκατέρωθεν του δρόμου. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αφού τον έχουμε δει και άλλες φορές. Ωστόσο, επιστρέφοντας από την πόλη, το βράδυ (γύρω στις 10 το βράδυ) ο Σεβαστιανός, ήταν ακόμη εκεί, παρά το ότι ήταν νύχτα, εκείνος συνέχιζε να καθαρίζει, μέχρι να ολοκληρώσει το “έργο” του.
Σίγουρα αυτό δεν είναι λύση. Δηλαδή, δεν περιμένεις σε έναν ισχυρό Δήμο, όπως η Κως, να πρέπει ο Πρόεδρος να καθαρίζει τα χόρτα ή να κάνει χίλιες δύο δουλειές, εκτός των αρμοδιοτήτων του. Αυτά έπρεπε να γίνονται από εργαζόμενους (μόνιμους ή εποχικούς) και να υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός, ώστε να εκτελούνται έγκαιρα. Eίναι κατάντια να μην υπάρχει προσωπικό, ούτε για τα αυτονόητα και πρέπει ο Δήμος Κω, αλλά και οι άλλοι Δήμοι, να γίνουν πιο πιεστικοί προς την Κυβέρνηση, που σφυρίζει αδιάφορα εδώ και χρόνια και δεν λύνει ένα απλό γραφειοκρατικό ζήτημα, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού.
Όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σε αυτά τα άτομα που έχουν κατέβει στο «πολιτικό στίβο», όπως ο Σεβαστιανός ή ο Σάκης Χατζηπέτρος (αλλά και άλλοι), ότι οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν. Τώρα, αν το κάνουν με λάθος τρόπο, αυτό είναι άλλο θέμα, ωστόσο αποδεικνύουν ότι νοιάζονται για τον τόπο τους, παλεύουν, προσπαθούν και δεν κάθονται αμέριμνοι σε μια καρέκλα, έχοντας σηκώσει ψηλά τα χέρια….