Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια , αλλά...

10/01/2024
121 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα δεδομένα κυριαρχούν. Big data , machine learning , τεχνητή νοημοσύνη , καθημερινά κατακλυζόμαστε από έννοιες πρωτόγνωρες. Τα καλά δεδομένα επιτρέπουν στους οργανισμούς να καθορίσουν βασικές γραμμές, σημεία αναφοράς και στόχους για να συνεχίσουν να προχωρούν. Αξιοποιώντας τα , οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, να αναβαθμίσουν τις εμπειρίες των πελατών και να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα για να διαμορφώσουν αποτελεσματικές πολιτικές και να προσφέρουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες. Στην καθημερινή ζωή, τα άτομα μπορούν να κάνουν πιο έξυπνες επιλογές με γνώμονα τις γνώσεις που βασίζονται σε δεδομένα.

Σε αυτό το πνεύμα , θέτουμε το παρακάτω ερώτημα: Μπορούν τα δεδομένα στην λογιστική να χρησιμοποιηθούν για την λήψη μιας απόφασης και πως;

Η απάντηση είναι ναι και το πως γίνεται: με την Διοικητική Λογιστική. Η Διοικητική Λογιστική είναι μια μέθοδος λογιστικής που δημιουργεί δηλώσεις, αναφορές και έγγραφα που βοηθούν τη διοίκηση στη λήψη καλύτερων αποφάσεων σχετικά με την απόδοση μιας επιχείρησής.

Μην φανταστείτε ότι ο κλάδος αυτός της λογιστικής είναι τόσο σύνθετος ή εφαρμόζεται αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις , η προσέγγιση είναι σχετικά απλή. Αφορά στο πως οι αριθμοί θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο τέτοιο , ώστε η επιχείρηση να μπορέσει να τους αξιοποιήσει για να λάβει μια απόφαση στο μέλλον. Π.χ. δημιουργώντας προϋπολογισμούς αγορών εμπορευμάτων σε μηνιαία βάση , στο τέλος κάθε μήνα , ο επιχειρηματίας μπορεί από τους αριθμούς να δει αν ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του και να βρει το γιατί(μπορεί να αγοράζει παραπάνω από όσο πρέπει , ή να μην έχει θέσει ρεαλιστικούς στόχους). Προφανώς το αποτέλεσμα , δεν θα έρθει σε μια νύχτα , αλλά βελτιώνοντας συνέχεια την απλή αυτή διαδικασία , σε ένα χρόνο θα έχει δημιουργήσει αρχείο και για τους στόχους και για τα πραγματικά γεγονότα και έτσι θα έχει δεδομένα προς επεξεργασία ( εποχικότητα , ύψος αποθέματος , αν χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης). Όλα αυτά προσθέτοντας μια απλή διαδικασία στην καθημερινότητα του.

Λένε οι αριθμοί όπως πάντα την αλήθεια;

Τα δεδομένα δεν δίνουν πάντα την ακριβή εικόνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπερβάλλουν, να παραποιήσουν περιστατικά δυσανάλογα και να προωθήσουν πολιτικές ατζέντες. Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, οι συνέπειες της κακής χρήσης δεδομένων μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι ένας επιχειρηματίας αποφασίζει να επενδύσει σε έναν νέο συνεργάτη , με σκοπό να αυξήσει τα έσοδα του. Προσλαμβάνει λοιπόν τον νέο συνεργάτη τον οποίο και αμείβει πολύ καλά και τον στέλνει σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Δυστυχώς οι λογιστικές αρχές που χρησιμοποιούμε κατά την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων , αυτή την «επένδυση» , θα μας αναγκάσουν να την παρουσιάσουμε στις δαπάνες του έτους με τον κίνδυνο η επιχείρηση να δείχνει μειωμένη κερδοφορία , χωρίς όμως αυτό να είναι αντιπροσωπευτικό. Αφενός γιατί το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης του συνεργάτη θα φανεί σταδιακά , αφετέρου γιατί αν έπρεπε να λάβουμε μια απόφαση από τον συγκεκριμένο ισολογισμό της επιχείρησης 31/12( την φωτογραφία ας πούμε της επιχείρησης) δυνητικά μπορεί να καταλήγαμε σε λάθος αποτελέσματα.

Ξέρετε πολύ καλά , ότι όπως και στην ζωή έτσι και στην λογιστική οι «φωτογραφίες» δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Που καταλήγουμε λοιπόν; Οι αριθμοί πρέπει ή δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό; Η προσωπική μου θέση είναι ότι , οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια , ΑΛΛΑ δείχνουν μια τάση. Μεμονωμένη ανάλυση τους , μπορεί να αποβεί λανθασμένη, αλλά η σε βάθος προσέγγιση τους , θα ελαχιστοποιήσει το περιθώριο του λάθους και θα βοηθήσει την επιχείρηση στον μέλλον. Επιβάλλεται για τους επιχειρηματίες να μάθουν να «διαβάζουν» τους αριθμούς της επιχείρησης τους. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία , Καλή Χρονιά σε όλους


*Ο Βασίλης Βογιατζής , είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης , ιδρυτής της Λογιστικής εταιρείας VoyiatzisGroup , με έδρα την Κω.





Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ