Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Η αλλαγή των ελέγχων και η προσαρμογή των επιχειρήσεων

16/05/2024
106 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Βρισκόμαστε λίγο πριν το ξεκίνημα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και εύλογα οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται πυρετωδώς. Είναι όμως έτοιμες ως προς την κανονιστική τους συμμόρφωση, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών που έχουν θεσμοθετηθεί;

Οι αλλαγές στον νέο κατώτατο μισθό, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας , το «ξεπάγωμα» των τριετιών, η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η διασύνδεση των ΦΗΜ με τα POS , αλλάζουν δραστικά το τοπίο των επιχειρήσεων και συμπαρασύρουν μια σειρά από διαδικασίες που καλούνται να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις και τα λογιστήρια αυτών. Το επίπεδο ετοιμότητας δεν είναι στο επιθυμητό, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση από το κράτος και τους φορείς , στις επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι όμως θα γίνουν με τα νέα δεδομένα και οι επιχειρήσεις καλούνται άμεσα να προσαρμοστούν, προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητα , γι αυτές αποτελέσματα. 


Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Η έλευση του myData έχει επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στην επιχειρηματικότητα αλλά και στους ελέγχους, αφού πλέον η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση σε πρωτογενή δεδομένα και με την χρήση της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Η έκδοση λοιπόν του φορολογικού παραστατικού εσόδου και η σύνδεση με το POS , είναι η αυτονόητη διαδικασία που πρέπει να λαμβάνει χώρα. Στην συνέχεια η επιχείρηση οφείλει να μεριμνά ότι θα διαβιβάζονται τα έσοδα της στο πληροφοριακό σύστημα e send ως οφείλει, καθώς αντιμετωπίζει κυρώσεις , από χρηματικά πρόστιμα μέχρι αναστολή λειτουργίας. Διαβιβάζοντας λοιπόν στο esend, η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση στα έσοδα ανά ημέρα, ανά ώρα ή όπως επιθυμεί να τα εξετάσει, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει την εποχικότητα της επιχείρησης, τις ώρες αιχμής και μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα και να καταλήξει σε συμπεράσματα μέσω του risk analysis. Δηλαδή να δει ένα μοτίβο που παρεκλίνει των επιθυμητών και να αποφασίσει να προχωρίσει σε προσωρινό έλεγχο. Οι αγορές και οι πωλήσεις , τα έξοδα και οι πληρωμές βρίσκονται πλέον στην διάθεση του ελέγχου και οι έλεγχοι στο άμεσο μέλλον θα γίνονται από ένα γραφείο και όχι δια ζώσης.


Η κάρτα εργασίας με την σειρά της , θα επιφέρει κι αυτή τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα και στους ελέγχους. Μπορεί οι κυρώσεις για την βιομηχανία και το λιανεμπόριο  να πήραν παράταση για 1/7/24 όμως σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να προετοιμαστούν απο τώρα. Προσωπική μου τοποθέτηση είναι ότι οι επιχειρήσεις ,  πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούν την παράταση της περιόδου χάριτος για να εκπαιδευτούν εργοδότες και εργαζόμενοι στην χρήση της ψηφιακής κάρτας, ώστε τα όποια λάθη να γίνουν τώρα χωρίς κυρώσεις και όχι όταν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα. 


Μπορούμε να συζητάμε για ώρες για την επιχειρηματολογία των επιχειρηματιών , όπως του άδικου κράτους, των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών , των αντικινήτρων για επενδύσεις, των αδικιών σε μερικούς κλάδους έναντι άλλων. Ναι σε όλα, δεν θα διαφωνήσω. Υπάρχουν κατάφορες αδικίες. Το ένα γεγονός όμως δεν αναιρεί το άλλο. Επειδή οι φόροι είναι υψηλοί , δεν σημαίνει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο μιας επιχείρησης πρέπει να βασίζεται στην φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Ο λογική του «τόσα κόβω  τόσα δεν κόβω,  αλλιώς δεν βγαίνω» , «αδειες δώρα επιδόματα όλα μέσα», «μα και ο εργαζόμενος θέλει να δουλευει 7 στα 7» , μπορεί να έχει μια βάση στο μυαλό των επιχειρηματιών, αλλά δυστυχώς πουθενά αλλού. Δεν γίνεται να εργαλειοποιείται η επιχειρηματολογία της υψηλής φορολογίας ως πρόταγμα για έναν απλό λόγο. Η μείωση των φορολογικών συντελεστων στο 9% για τις πρώτες 10.000 δεν έφερε συμμετρικά αντίστοιχους φόρους , αλλά οδήγησε μια συντριπτική πλειοψηφία επιχειρηματιών να δηλώνουν ότι ζουν στο όριο της φτώχειας. Με την σειρά της η κυβέρνηση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν ξεχωρίζει του επιχειρηματίες και τους «τσουβαλιάζει όλους» με την τεκμαρτή φορολόγηση. Αν μπορείτε βρείτε ποιος είναι ο κακός εδώ. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να αντιληφθούν οτι η φοροδιαφυγή μας αφορά όλους. Όσοι συνειδητοποιήσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή ότι ο έλεγχος δεν σημαίνει βλέπω έναν ελεγκτή στην πόρτα μου , αλλά έλεγχος υπάρχει μονίμως , έχουν μια πιθανότητα να επιβιώσουν στο νέο γίγνεσθαι.


Ξέρω ότι πολλοί δεν συμφωνούν με τα γραπτά μου και ότι στεναχωρώ τους πελάτες μου μερικές φορές με την προσέγγιση που έχω στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Δεν είμαι ελεγκτής, αλλά σαν φορολογικός σύμβουλος, οφείλω να σκέφτομαι όλα όσα ο επιχειρηματίας δεν θέλει, δεν ξέρει ή αποφεύγει να θίγει και να δίνω λύσεις. Λύσεις υπάρχουν πάντα, το θέμα είναι ότι δεν είναι πάντα ανώδυνες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αριθμητικά  δεδομένα υπάρχουν πλέον και είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία με τρόπους που ακόμη δεν μπορούμε αντιληφθούμε. Στην εξίσωση της επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να πειράζουμε πάντα την μεταβλητή των φόρων, πρέπει να δούμε και τι κάνουμε κι εμείς λάθος στην επιχείρηση μας. Το  συμφέρον μας δεν αποτιμάται πάντα σε χρήματα. Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την διαχείριση μιας κρίσης.


*Ο Βασίλης Βογιατζής , είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης , ιδρυτής της Λογιστικής εταιρείας VoyiatzisGroup , με έδρα την Κω.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ